Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sněmovní volby by v březnu podle průzkumu vyhrálo ANO, druhá je ODS

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32,9 procenta hlasů. Ukazují to výsledky průzkumu agentury STEM zveřejněné v neděli televizní stanicí CNN Prima News. Mírně si podle průzkumu polepšila vládní ODS s 14,5 procenta hlasů. Za ní jsou Piráti se ziskem 10,5 procenta hlasů a za nimi SPD s 9,3 procenta. Kolem hranice pěti procent nutných pro vstup do Sněmovny se pohybují Starostové s 6,6 procenta a TOP 09 s 5,2 procenta. Těsně pod hranicí pěti procent by podle průzkumu skončili v březnových volbách komunisté s 4,5 procenta, sociální demokracie (SOCDEM) s 3,6 a vládní lidovci s 3,1 procenta.

Struktura voličů je podle analytika STEM Martina Kratochvíla nadále podobná. Hnutí ANO nachází významnou oporu u občanů bez maturity a zvlášť u lidí starších 60 let. Oproti tomu strany vládní koalice si stojí dobře u lidí s vysokoškolským vzděláním, zatímco u nižších stupňů vzdělání je jejich pozice slabší. Mladí voliči nejčastěji volí Piráty. Nejpevnější jádro voličů odhodlaných volit svou stranu má ODS a hnutí ANO, uvedl.

Větší výkyvy v přesunech voličů mezi stranami podle Kratochvíla analytici nepozorují. Protestní hlasy stále sbírá především SPD, jehož stabilní pozici kolem deseti procent neohrozila ani relativně nová konkurence v podobě strany PRO, citoval analytika server. Voliči podle něj přecházejí především uvnitř bloku vládních stran, případně uvnitř bloku stran opozičních a přechody mezi těmito bloky jsou velmi vzácné.

Podle volebního modelu zveřejněného v polovině března agenturou Median by volby v únoru vyhrálo hnutí ANO s 31 procenty hlasů, druhá ODS by měla 12,5 procenta a třetí Piráty by volilo 11 procent lidí. Do Sněmovny by prošly ještě SPD s 9,5 procenta, hnutí STAN s devíti procenty a TOP 09 se ziskem 5,5 procenta. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci se třemi procenty hlasů. Proti lednovému modelu Medianu se výrazné změny neodehrály, jen ODS a Piráti si vyměnili druhé a třetí místo.

Sněmovní volby čekají v řádném termínu Česko na podzim příštího roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky politika, volby, sněmovní volby, ANO, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovní volby by v březnu podle průzkumu vyhrálo ANO, druhá je ODS  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.