Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Nejde o úspěch politického vedení ODS. Je to úspěch týmu, který jsem tu složil, řekl po volbách Kuba

Povolební vyjednávání se na jihu Čech konat nebudou. Suverénní vítězství hejtmana a lídra ODS Martina Kuby dává straně příležitost ujmout se vedení kraje bez dalších partnerů. „Takový výsledek jsem nečekal,“ řekl ve volebním štábu v Českých Budějovicích.

„Já chci skutečně moc poděkovat všem Jihočechům, kteří k volbám přišli. Chci moc poděkovat za tu důvěru, kterou jsme od nich dostali. Je to pro nás také obrovský závazek, že ta čísla jsou opravdu tak velká, že nás to zavazuje k tomu s nimi nakládat s velkou pokorou,“ komentoval lídr ODS a hejtman Martin Kuba výsledek krajských voleb, ve kterých ODS získala 47,35 procenta hlasů.

„Je to výsledek, který jsem ani nečekal, je na úplném vrcholu toho, co jsme mohli předpokládat. Musíme ale opravdu s výsledkem nakládat s velkou pokorou. Já si na tom všem nejvíce cením té důvěry a za nic na světe bych ji nechtěl zklamat,“ dodal. Od voličů získal Kuba přes 38 tisíc preferenčních hlasů.

Ve volebním štábu v Modrém domě v Českých Budějovicích dopředu avizoval, že povolební vyjednávání s ANO ani Stačilo! absolvovat nebudou. „Myslím, že v tuto chvíli není důvod tu koalici dělat. Se Stačilo! bychom do toho stejně nešli, protože tam se opravdu rozcházíme. A s ANO, ačkoliv jsme se vždy o všem snažili diskutovat, tak jsem přesvědčen, že v tuto chvíli je nejlepší cestou vládnout sami. Jsem ale připraven s opozicí o všem otevřeně mluvit tak, jako jsme to dělali na kraji doposud,“ řekl.

Hlasy na jihu Čech jsou sečtené. Vedení si od začátku podržela Občanská demokratická strana (ODS), která získala 47,51 procenta. Na druhém místě skončilo s velkým odstupem ANO se ziskem 24,13 procenta hlasů. Jako poslední překročilo hranici pěti...

Poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že by měl být Kuba premiérem. „Andrej Babiš toto říká kdykoliv se mu to hodí. Nechci to nějak komentovat ve vztahu k velké politice. Slíbil jsem, že budu jihočeským hejtmanem, slíbil jsem lidem na jihu Čech, že pro ně budu pracovat. Do Prahy mě to netáhne a mám na řadu věcí jiný pohled než lidé ve vedení ODS,“ uvedl.

Velmi důrazně se také ohradil proti tomu, aby si kdokoliv v Praze připisoval úspěch jihočeské ODS. „Já bych chtěl do Prahy vzkázat, že to není ničí úspěch. Opravdu bych rád varoval předtím, aby to jedni používali proti druhým. Je ale nutno říct, a to bych chtěl opravdu říct i vedení ODS, že tohle není jejich úspěch, je to úspěch týmu, který se tady podařilo sestavit, který makal, a já mu za to opravdu moc děkuji,“ komentoval.

Kromě volební kampaně musel Kuba v uplynulých dnech řešit také povodně. Díky tomu, že nebude muset řešit povolební vyjednávání, chystá se několik dní odpočívat. „Přiznám se, že jsem se včera poprvé trochu vyspal a začal si skládat nějakou časovou řadu dní. Nejsem schopný si vzpomenout, kde jsem kdy o povodních byl, a když se mě někdo zeptá, tak nikdy nevím, který den to byl. A samozřejmě je to náročný. Na nějaký odpočinek se tedy opravdu těším, slíbil jsem to i rodině. Ačkoliv jsme samozřejmě připraveni hned dál pracovat, tak nějakých pár dní budu moct rád, když budu moct vypnout,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky volby, krajské volby, Martin Kuba, ODS, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejde o úspěch politického vedení ODS. Je to úspěch týmu, který jsem tu složil, řekl po volbách Kuba  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.