Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Volby na jihu Čech drtivě vyhrál Kuba. Druhé je ANO

, aktualizováno před 32 minutami

Hlasy na jihu Čech jsou téměř sečtené. Vedení si od začátku podržela Občanská demokratická strana (ODS), za níž s odstupem několika procent následuje hnutí ANO. Hranici pěti procent překonala také koalice Stačilo.

V Jihočeském kraji je aktuálně sečteno přes 98 procent hlasů. Nejvíce jich získala ODS, celkem 47,19 procenta. Druhé je hnutí ANO s 24,34 procenta.

Nad hranicí pěti procent se dál pohybuje jenom koalice Stačilo, která zatím získala 5,61 procenta. Těsně pod pětiprocentní hranicí je Společně pro jižní Čechy a SPD, Trikolora a PRO.

Oslavy v Modrém domě

Ve volebním štábu ODS se už výsledky oslavují. Hejtman Martin Kuba řekl, že v takový výsledek ani nedoufal. „Jsou to roky sečtené práce týmu, který se mi tady podařilo dát dohromady. A já chci s velkou pokorou poděkovat Jihočechům za to, že nám znovu dali tu důvěru. Budeme s ní dála nakládat tak, aby byla ku prospěchu celému kraji,“ komentoval.

Dodal, že jde pravděpodobně o nejlepší výsledek, kterého kdo kdy na jihu Čech dosáhl. „Od začátku jsme měli jasný plán. Já vždycky říkám, že chlap by měl mít plán, když chce něco dělat, takže my jsme ten plán měli a postupně jsme ho naplňovali. Ten tým, kterej mám, je opravdu skvěle a já jim pak ještě všem jednou poděkuju. Je to asi nejlepší výsledek v historii, jaký kdy na jihu Čech někdo dosáhl,“ řekl.

Připustil také, že by ODS mohla na kraji „vládnou“ sama. „Vypadá to, že vůbec poprvé v historii budeme moct dokonce vládnout sami, že nebudeme nuceni skládat koalici, což je tedy obrovský závazek,“ dodal.

Úspěch Martina Kuby ocenil také poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Hejtman Kuba by měl být premiérem za ODS,“ řekl dnes v pražském volebním štábu ANO Babiš.

Krajské volby v roce 2020 na jihu Čech vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty měly po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. O hlasy voličů usilovalo 20 uskupení. Kraj vedla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012 s hejtmanem Martinem Kubou (ODS).

Vše je teď v rukách Martina Kuby, říkají zástupci ANO 

Ve volebním štábu jihočeského ANO vládla při sčítání hlasů rozporuplná nálada. Zisk necelých 25 procent pro ANO znamená zisk 18 zastupitelských křesel, což je o šest více než při volbách v roce 2020. Strana, která dominovala volbám v celé republice, přesto může na jihu Čech skončit v opozici.

„Tady není o čem jednat, tady je to pouze o tom, jestli se hejtman rozhodne, že si k sobě někoho přibere, anebo nepřibere a bude mít jednobarevnou vládu. My jsme ale poměrně tvrdá opozice, a to znamená, že s námi vždy bude muset nějakým způsobem komunikovat,“ sdělil volební lídr jihočeského ANO Roman Kubíček.

Ten také doplnil, že současné výsledky odpovídají odhadům, které strana měla před začátkem voleb. „Náš výsledek odpovídá našim predikcím, které jsme měli už před povodněmi, za svůj výsledek se tak určitě stydět nemusíme. V každém případě fenomén Martin Kuba a jeho odtržení od ODS v celé republice zafungoval, a my mu blahopřejeme, protože si to skutečně zaslouží,“ řekl Kubíček.

Další stranou, která se do jihočeského krajského zastupitelstva také dostala, je koalice Stačilo. Zástupci ANO však odmítli, že by v případě, že společně zůstanou v opozici, měli spolupracovat. „Myslím si, že s 18 mandáty si vystačíme a zvládneme dělat konstruktivní opozici. Nepotřebujeme k tomu přibírat někoho jiného,“ řekl Kubíček.

Co se týče nízkého počtu stran, které se do krajského zastupitelstva dostaly, mají zástupci jihočeského ANO jasno. „Martin Kuba konkurenci vyluxoval. Takhle to je,“ myslí si Kubíček.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky volby, jihočeský kraj, krajské zastupitelstvo, ODS, ANO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Volby na jihu Čech drtivě vyhrál Kuba. Druhé je ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.