Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Přehled zastupitelů Jihočeského kraje. Kdo získal nově mandát?

Krajské volby vyhrála na jihu Čech s velkým předstihem ODS v čele s hejtmanem Martinem Kubou. Ziskem 47,51 procenta hlasů si strana připsala 34 křesel v 55členném zastupitelstvu a nemusí tak hledat koaličního partnera. Oproti minulým volbám si strana polepšila o 22 zastupitelů. Větší počet si jich připsalo také ANO, které skončilo se ziskem 24,13 procenta hlasů, na druhém místě.

V Jihočeském kraji bylo kolem šesté hodiny odpoledne jasno, že vítězem voleb bude ODS a současný hejtman Martin Kuba. Strana získala celkem 47,51 procenta volebních hlasů. V 55členém zastupitelstvu si tak připsala 34 křesel, což je o 22 více než v předchozím volebním období.

Hlasy na jihu Čech jsou sečtené. Vedení si od začátku podržela Občanská demokratická strana (ODS), která získala 47,51 procenta. Na druhém místě skončilo s velkým odstupem ANO se ziskem 24,13 procenta hlasů. Jako poslední překročilo hranici pěti...

Počet mandátů tak naprosto stačil k tomu, aby ODS nemusela na jihu Čech hledat koaličního partnera. To také hejtman Kuba už ve volebním štábu novinářům potvrdil. „Jsem přesvědčen, že v tuto chvíli je nejlepší cestou vládnout sami. Jsem ale připraven s opozicí o všem otevřeně mluvit tak, jako jsme to dělali na kraji doposud. Nevidím ale důvod k tomu koalici dělat,“ komentoval.

Novými zastupiteli za ODS se tak stanou Jindřich Bláha, Ruiderová Adéla, David Štojdl, Markéta Švadlenková, Radim Staněk, Daniela Nechvátalová, Petr Maroš, Robert Flandera, Magdalena Opolzerová, Jiří Baštář, Pavel Novák, Dagmar Rückerová, Karel March, Michal Pelíšek, Irena Ravandi, Ondřej Šimánek, Jiří Borovka, David Šašek, Karel Vaškovský, Pavel Horažďovský, Irena Tomanová, Ladislav Přívozník, Hana Šťastná  a Martin Hulan.

ODS (34)
Kuba Martin
Kozlová Lucie
Hajdušek Tomáš
Škodová Parmová Dagmar
Váňa Jan
Bláha Jindřich
Ruiderová Adéla
Bauer Jan
Přibáň Michal
Eliáš Petr
Štojdl David
Švadlenová Markéta
Staněk Radim
Nechvátalová Daniela

Maroš Petr
Flandera Robert
Opolzerová Magdalena
Baštář Jiří
Novák Pavel
Rückerová Dagmar

Zahradník Jan
Mach Karel
Pelíšek Michal
Ravandi Irena
Šimánek Ondřej
Borovka Jiří
Šašek David

Hrinko Martin
Vaškovský Karel
Horažďovský Pavel
Tomanová Irena
Přívozník Ladislav
Šťastná Hana
Hulan Martin

Druhé skončilo hnutí ANO s 24,13 procenta. Získalo tak 17 křesel v 55členém zastupitelstvu, a oproti minulému volebnímu období bude mít o pět zastupitelů více. Strana, která dominovala volbám v celé republice, na jihu Čech skončí v opozici. „Náš výsledek odpovídá našim predikcím, které jsme měli už před povodněmi, za svůj výsledek se tak určitě stydět nemusíme. V každém případě fenomén Martin Kuba a jeho odtržení od ODS v celé republice zafungoval, a my mu blahopřejeme, protože si to skutečně zaslouží,“ sdělil volební lídr jihočeského ANO Roman Kubíček.

V krajském zastupitelstvu bude nově za ANO sedět Roman Kubíček, Jiří Iral, Michal Kozár, Petr Kalina, Viktor Lavička, Alexandr Nogrády, Jindřich Soukal, Marek Liška, Karel Tureček, Andrea Nádravská, Michal Čapek, Jan Kubík, Petr Štěpánek a Martin Machač.

ANO (17)
Kubíček Roman
Iral Jiří
Kozár Michal
Kalina Petr
Lavička Viktor
Nogrády Alexandr
Soukal Jindřich

Ryba Miroslav
Svoboda Jiří
Liška Marek
Tureček Karel
Nádravská Andrea
Čapek Michal
Kubík Jan

Hloušek Radek
Štěpánek Petr
Macháč Martin

Nad hranicí pěti procent pak skončila už jen koalice Stačilo!, která si ziskem 5,57 procenta připsala čtyři krajské zastupitele. Spolu s hnutím ANO, tak bude tvořit opozici. Kubíček ale hned včera odmítl, že měly strany spolupracovat. „Myslím si, že s 18 mandáty si vystačíme a zvládneme dělat konstruktivní opozici. Nepotřebujeme k tomu přibírat někoho jiného,“ řekl Kubíček.

Stačilo! (4)
Jirousová Kateřina
Filip Vojtěch
Turoňová Jana
Ebert Václav

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehled zastupitelů Jihočeského kraje. Kdo získal nově mandát?  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.