Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Kuba: počet náměstků hejtmana snížíme ze šesti na maximálně čtyři

Jihočeská ODS, která získala v krajských volbách většinu v zastupitelstvu a bude vládnout sama, sníží počet náměstků hejtmana. Místo současných šesti budu maximálně čtyři. Ve vedení kraje chce mít lidi ze strany, s nimiž spolupracoval doposud.

Dosavadní náměstci Tomáš Hajdušek a Lucie Kozlová budou jasná páteř toho týmu. Budeme pak vybírat ještě z dalších jmen, ale zatím si to musíme doladit, nějaké úvahy už máme. Předpokládám, že počet náměstků se sníží možná na tři, ale maximálně na čtyři. Zbylí členové rady pak budou neuvolnění. Nebudeme zbytečně utrácet peníze Jihočechů za mzdy pro vedení," řekl hejtman Martin Kuba (ODS).

ODS získala 34 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhé skončilo ANO se 17 mandáty. Třetí Stačilo! bude mít čtyři zastupitele. Nikdo další nepřekročil potřebnou pětiprocentní hranici. Kuba řekl, že ustavující zastupitelstvo svolá na nejbližší možný termín. Může tak učinit ale až po uplynutí lhůty pro podání návrhu soudu na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování.

Do té doby se Kuba chce ještě potkat se zástupci ANO a Stačilo! „Chci, abychom si řekli, na čem by se oni rádi podíleli. Stejně tak uvažuji, že bychom zapojili i do nějakých funkcí lidi z uskupení, která se nyní do zastupitelstva nedostala. Jde o lidi, kteří už v minulých obdobích v pozicích na kraji pracovali, tak proč jejich zkušenosti nevyužít," uvedl.

Kuba byl v posledních čtyřech letech zároveň předsedou rady Asociace krajů. Zatím netuší, zda bude pokračovat. Podle něj hodně záleží také na složení hejtmanů v ostatních krajích, což vzejde z koaličních vyjednávání. „Zatím to spěje k tomu, že většinu hejtmanů bude z hnutí ANO, takže se dá předpokládat, že budou toužit po tom, aby měli předsedu (rady Asociace krajů) svého. Kdyby ale ta nabídka ke mně přišla, asi bych ji hodně zvažoval. Přece jenom předseda musí být schopný reprezentovat názory rady. A nemá cenu být předsedou nějakého tělesa, kde má naprostou většinu tábor s odlišným názorem na věci," uvedl Kuba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky volby, ODS, kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuba: počet náměstků hejtmana snížíme ze šesti na maximálně čtyři  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.