Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Více než 3,3 miliardy z ROP Jihozápad napomohly rozvoji cestovního ruchu

Více než 3,3 miliardy korun z Evropské unie napomohly v uplynulých letech rozvoji cestovního ruchu v Jihočeském a Plzeňském kraji. Zasloužil se o to Regionální operační program NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad), z nějž mířily finance na 344 projektů z oblasti rozvoje infrastruktury cestovního ruchu, revitalizace památek a využití kulturního dědictví v rozvoji cestovního ruchu a rozvoje služeb cestovního ruchu, marketingu a produktů cestovního ruchu.

„Právě nyní, v letním období, mohou návštěvníci krajů i jejich obyvatelé ocenit přínos ROP Jihozápad podpoře cestovního ruchu. Finance z tohoto programu byly využity ke zvýšení potenciálu území a posílení ekonomického významu udržitelného cestovního ruchu. Byly z nich například vystavěny a rekonstruovány turistické cesty, opraveny památky, vybudovány doprovodné informační systémy, připraveny a realizovány cílené marketingové kampaně,“ řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Nejvíce financí mířilo na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu, kde bylo podpořeno 222 projektů za více než 2,2 miliardy korun. „V rámci této oblasti byly podpořeny například zoologické zahrady Ohrada a v Plzni, cyklistické stezky v úseku Písek–Smrkovice nebo otavská stezka v Sušici, sportovně rekreační centra v Přešticích a Vyšším Brodu, koupaliště a bazény v Husinci a Kralovicích, muzea v Týně nad Vltavou a Dešenicích, turistické rozhledny v Děbolíně a na Sedle. Dalším příkladem jsou pak pěší stezky, jedna se nachází v Plzni na Božkovském ostrově a mnoho dalšího,“ připomněl Ivo Grüner.

Unikátním projektem, který vznikl díky finanční podpoře z ROP Jihozápad, je Revitalizace vodáckého areálu Lídy Polesné na Českobudějovicku, kde našla své zázemí řada kajakářů a milovníků divoké vody. Pořádá se zde i mnoho soutěží, a tak lze areál přirovnat k vodnímu kanálu v pražské Tróji. „Projekt napomohl celoročnímu rozšíření sportovní a volnočasové nabídky regionu. Vzniklo funkční moderní centrum volného času, které je využíváno celoročně tisícovkami turistů a sportovců z Čech i zahraničí. Areál Lídy Polesné byl rekonstruován v roce 2012 a dotace z ROP Jihozápad přesáhla 25 milionů korun,“ sdělil Karel Hron, pověřen vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Dalším významným projektem, který v roce 2011 vznikl díky podpoře ROP Jihozápad v Plzni, je Dům pohádek. Také u něj přesáhla dotace částku 25 milionů korun. „Dům pohádek je multifunkčním areálem s pohádkovou tématikou pro děti. Jedná se o investiční projekt, který byl realizován v návštěvnicky atraktivní oblasti města Plzně. Jedná se o jedinečný produkt cestovního ruchu, který nemá obdoby v celé ČR,“ řekl Karel Hron.

Z ROP Jihozápad bylo dále podpořeno 82 projektů revitalizace památek a využití kulturního dědictví v rozvoji cestovního ruchu za téměř miliardu korun. V rámci této oblasti byly podpořeny například hrad a zámek ve Strakonicích a v Boru, historické hřbitovy v Albrechticích nad Vltavou a v Nýrsku, kostely v Chudenicích nebo na Dobré Vodě u Nových Hradů, historické mosty v Českém Krumlově a Lenoře, výstavní prostory v Jindřichově Hradci, zahrady na zámku Zbiroh a další.

Více než 22 milionů korun získalo například v roce 2011 Město Tábor na projekt Odpočinková zóna Jordán I. etapa. Cílem projektu bylo zlepšení stavu kulturně technické památky Jordán pro rozšíření nabídky cestovního ruchu ve městě Tábor. Díky financím z EU došlo k celkové úpravě památkově chráněného subjektu včetně přilehlých ploch. Dalších více než 13 milionů korun získala v roce 2012 Obec Nečtiny na projekt Rekonstrukce bývalého zájezdního hostince čp. 79 na regionální muzeum. Měšťanský dům čp. 79 v Nečtinech z první poloviny 17. století, který je nemovitou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky, byl opraven a dnes v něm obec provozuje regionální muzeum a informační centrum.

V oblasti rozvoje služeb cestovního ruchu, marketingu a produktů cestovního ruchu bylo díky ROP Jihozápad v uplynulých letech podpořeno 40 projektů za více než 133 milionů Kč. Dotace napomohly propagaci a podpoře objektů cestovního ruchu nebo pořádání kulturních akcí. V rámci této oblasti byly podpořeny například Jihočeské rybářské slavnosti, nebo byl vytvořen balíček produktů cestovního ruchu Hrady, zámky a tvrze Plzeňského kraje, jak je neznáte.

Jihočeské krajské město získalo v rámci této oblasti v roce 2011 téměř 4,5 milionu korun na projekt České Budějovice – město sportu, který řešil problém nedostatečné návštěvnosti regionu mimo letní sezónu. Díky tomu město uspořádalo řadu sportovních akcí, a to zejména v jarních, letních a podzimních měsících.

Jedním ze zajímavých projektů v Plzeňském kraji, realizovaném v roce 2012 s téměř čtyřmilionovou podporou, byl projekt s názvem Stezky zdraví v Plzeňském kraji. Byl založen na zavedení zcela nové a inovativní veřejné služby cestovního ruchu, jejímž základem bylo vytvoření metodiky pohybových aktivit a terapeutických cvičení v přírodě. Součástí projektu byly i marketingové materiály (DVD, internet, e-learning, brožury) informující o projektu a regionu.

Tisková zpráva

Štítky cestovní ruch, projekt, Plzeňský kraj, Evropská unie, finance, Jihočeský kraj, Plzeň, Česko, Ivo Grüner, Karel Hron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než 3,3 miliardy z ROP Jihozápad napomohly rozvoji cestovního ruchu  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.