Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Starostové některých obcí protestují proti mýtnému na části silnice I/20

Starostové měst a obcí kolem silnice I/22 na trase Klatovy - Horažďovice - Strakonice - Vodňany podepsali prohlášení, aby stát na trase silnice I/20 nezpoplatňoval úsek silnice E49. Jinak podle starostů hrozí, že kamiony budou jezdit po silnici I/22, stoupne riziko nehod a zhorší se životní prostředí.

Podle starostů by dopravci po zavedení poplatku pravděpodobně nechtěli platit mýtné. Objížděli by trasu po silnici I/22, kde by se rapidně zhoršilo životní prostředí, bezpečnost a zátěž pro obce.

„Návrh na zpoplatnění považujeme za nesystémový, protože vůbec nepočítá s dopadem na obce na objízdných trasách. Zatímco dvě největší obce na trase Písek a Protivín mají vybudované obchvaty a na části trasy vede dokonce dálnice D4, na objízdné trase ani v jedné obci obchvat není. V Katovicích, Horažďovicích a Drahonicích jsou dokonce zúžené úseky, kde je nutné dát přednost protijedoucímu vozidlu," stojí v prohlášení, které Lukáš Kolařík poskytl ČTK. Dále se v něm uvádí, že zpoplatněním silnice I/20 hrozí obcím nárůst kamionové přepravy, zvýší se prašnost a hluk, zhorší se ovzduší a "radikálně" stoupne riziko nehod.

Podle starostů chce ministerstvo dopravy návrh brzy předložit k projednání vládě. „V tuto chvíli ministerstvo požádalo o vyjádření krajské úřady, které již vyzvaly obce na komunikaci I/22, mezi městy Klatovy - Strakonice - Vodňany, a požádaly o jejich stanoviska," uvedl Kolařík.

Jak uvedli starostové, poblíž silnice I/22 žijí téměř po celém obvodu lidé, doprava vede středem obcí a už teď je na hranici kapacity.

Silnice I/20 spojuje České Budějovice s Plzní. Dopravní vytížení na této trase je mimořádně vysoké, především kvůli nákladním automobilům.

Podobný problém řešil Ostrov na Karlovarsku. Odmítal mýtné brány na obchvatu města. Obchvat odvedl z města veškerou dopravu, která tudy směřovala na hraniční přechod Boží Dar, Karlovy Vary nebo na Chomutov. Podle odhadů projíždělo městem denně 15 tisíc aut. Pokud by se na obchvatu objevily mýtné brány, nákladní doprava by se do města podle radnice vrátila.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, ekologie, mýtné, poplatky, Strakonice, Klatovy, Horažďovice, Vodňany, Ministerstvo dopravy České republiky, Písek, Protivín, Katovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové některých obcí protestují proti mýtnému na části silnice I/20  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.