Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Národní park Šumava odmítá, že návrh nových zón ohrozí cenné mokřady

Hnutí Duha žádá vedení Národního parku Šumava a ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby v návrhu nových zón NP Šumava zařadili přírodně cenné rašelinné smrčiny nedaleko Horské Kvildy do přírodní zóny, a ochránili je tak.

Návrh nových zón projedná rada NP Šumava 7. června. Počítá s rozdělením území na čtyři celky s různým režimem ochrany.

Nové zóny podle Duhy málo chrání podmáčené oblasti u Zhůřských a Horskokvildských slatí, které jsou pod ochranou mezinárodní Ramsarské úmluvy jako světově významný mokřad. za Za hnutí Duhy JanPiňos uvedl, že hrozí, že tam majitel lesa, město Kašperské Hory, bude dál intenzivně těžit dřevo.

„Považujeme za nepřípustné, aby Správa NP Šumava a ministerstvo životního prostředí umožnily na části těchto vysoce cenných lokalit v národním parku těžbu dřeva. Mokřadní a podmáčené oblasti tu mají naopak být chráněny jako přírodní zóna se samovolným vývojem přírody,“ uvedl předseda Českého ramsarského výboru Mojmír Vlašín.

Mluvčí NP Šumava Jan Dvořák řekl, že návrh zón projednalo vedení parku se všemi členy rady a že má předběžný souhlas více než poloviny obcí. Týden před hlasováním 7. června NP Šumava žádné změny provádět nebude, protože by to nebylo férové.

„Nejcennější lokality, rašeliniště, jsou v zóně přírodní, dokonce je tam navrhly samy Kašperské Hory. Jsou tam i lokality, na které je i v této chvíli aplikován lesní hospodářský plán, který určuje, jak se tam má hospodařit. Tento plán zaručuje, že se tam určitě nebude plenit,“ řekl mluvčí Dvořák. Podle něj nehrozí, že by se rašelinišť těžba dotkla.

Nový návrh zón rozděluje krajinu do čtyř oblastí. Nejpřísnější režim má platit pro více než 27 procent plochy, což bude zóna přírodní, která se ponechá pouze přírodním procesům. Následuje zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere podle návrhu 24,6 procenta. Poté je zóna přírodní péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude na 1,2 procentech území parku a jsou v ní hlavně obývané a zastavěné oblasti.

Část kritiků, hlavně z obcí a krajů, tvrdí, že navrhované území příliš rozšiřuje bezzásahové plochy. Někteří vědci naopak uvádějí, že zóny by měly zajišťovat minimálně 50 procent rozlohy parku pouze pro přírodní procesy. Jihočeský kraj žádá, aby se schválení zón odložilo do podzimu.

Autoři | Foto Národní park Šumava

Štítky rezervace, Šumava, Jihočeský kraj, Národní park Šumava, Richard Brabec, Hnutí DUHA, Horská Kvilda, Jan Dvořák, Kašperské Hory, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Mojmír Vlašín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava odmítá, že návrh nových zón ohrozí cenné mokřady  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.