Jihočeské stravovací provozovny, které vaří dětem ve školách i na letních táborech, musely letos od ledna do října zaplatit 28 pokut, celkem 65 tisíc korun. Je to meziročně víc. Loni to bylo za celý rok 23 sankcí za 40 500 korun. Za nárůst mohou dva případy, při kterých jídelny, které vařily pro děti na táborech, musely potraviny zlikvidovat.
Plnění hygienických požadavků se ve školních jídelnách zlepšuje. „My se při kontrolách zaměřujeme i na plnění nutričního doporučení a pestrosti stravy pro děti. V Jihočeském kraji většinou selže lidský faktor," řekla Romana Fürstová z krajské hygienické stanice.
V jihočeských školních jídelnách letos udělali hygienici od ledna do října 343 kontrol. Mezi nejčastější závady patří stavebně technický stav, jako když neteče teplá voda u umyvadel ve vytloukárně vajec. Dále neoznačené rozpracované pokrmy, uchovávání vařených těstovin, prošlé suroviny, plísně ve výdejní ohřívací vaně, zbytky jídel skladované v lednicích na svačiny nebo opětovné zamražení masa. „V menších obcích se občas stane, že přivezou větší kusy masa, odřežou kousky a zase to zamrazí,“ řekla Fürstová.
Problémem je i to, když kuchařky míchají saláty v dětských vaničkách nebo do nich nalévají čaj. „Pochopím ji ještě na banány při výdeji, tam se nic s ničím nedotýká, nebo na neoškrábané brambory. Ale nejsou to plasty do potravinářského průmyslu,“ řekla hygienička.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.