Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lyžařské areály hlásí nový sníh, běžkaři si zatím musejí počkat

Obleva potrápila na přelomu týdne některé lyžařské areály. Hochficht dočasně zavřel některé sjezdovky a Sternstein byl čtyři dny kompletně mimo provoz. Od zítřejšího dne už by se ale opět mělo začít naplno lyžovat. Ideální podmínky pro zimní sporty hlásí Lipno, kde od úterý zasněžují pomocí sněžních děl.

Půl metru sněhu leží na svazích skiareálu Lipno. Sjezdové tratě obohatil přírodní sníh, od 4. února provozovatelé znovu zasněžují. Dnes ráno klesly teploty k minus pěti stupňům. „Podmínky k lyžování jsou teď skvělé, sjezdovky jsou krásně vymrzlé. Aktuálně se lyžuje na sjezdovkách Jezerní, Spojovací, Pánské, Dámské, lišáka Foxe, Promenádní, K Yettimu a v lyžařském výukovém hřišti Fox parku," uvedl dnes obchodní a marketingový ředitel skiareálu Lipno Jiří Falout.

V šumavském středisku Zadov také napadl nový sníh. „V areálu Kobyla je 20 až 40 centimetrů sněhu, na Churáňově asi 15 centimetrů. Levá strana areálu Kobyla je zavřená, provozovatelé ji zasněžují. V provozu je pravá strana, tedy sjezdovky Pucalka, Krátká a dětské hřiště. Funguje i vlek v areálu U Horejšů a velká sjezdovka na Nových Hutích,“ uvedl Petr Vondraš ze střediska. Pro běžkaře upravili zadovští asi pět kilometrů stop, okolo Churáňova a trasu Zadov - Pláně s odbočkou k rozhledně.

Na Hochfichtu je aktuálně otevřeno přes 15 kilometrů sjezdovek a v provozu jsou všechny lanovky a vleky. Na svazích leží 25 – 45 centimetrů sněhu. „Přelom minulého a tohoto týdne byl doslova apokalyptický. Museli jsme dočasně uzavřít některé sjezdovky, abychom je šetřili, než se ochladí. Od úterka se vše změnilo jak mávnutím kouzelného proutku, napadlo přes 20 centimetrů nového sněhu a díky mrazům můžeme vyrábět i sníh technický. Lyžařské podmínky už jsou zase velmi dobré,“ uvedl Gerald Paschinger, ředitel Hochfichtu.

Zatímco na sjezdovkách leží sněhu dost, s běžkami je to mnohem horší a na Schönebenu u hraničního přechodu Zadní Zvonková je upraveno pouze 5 kilometrů stop k rozhledně Moldaublick.

S problémy se potýkal i lyžařský areál Sternstein nedaleko hraničního přechodu Studánky. V týdnu ho postihly vydatné deště a na čtyři dny byl areál kompletně uzavřen. „Tak vydatné deště jsem za svou kariéru v zimě ještě nikdy nezažil. Proudy vody podemlely sněhové masy a svahy byly tak nasáklé, že ani nešly rolbou upravit. Proto jsme museli přerušit provoz a počkat, než začne mrznout, abychom mohli sjezdovky opravit. To se nám podařilo a na lyžaře od pátku čekají dobré podmínky,“ řekl Leo Hartl, provozní vedoucí Sternsteinu.

Autoři | Foto Skiareál Lipno

Štítky počasí, rekreace, hory, Jihočeský kraj, sjezdovka, lyžařské středisko, běh na lyžích, Vodní nádrž Lipno, Hochficht, Churáňov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské areály hlásí nový sníh, běžkaři si zatím musejí počkat  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.