Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj omezí kvůli viru vlakovou dopravu, klesne o pětinu

Jihočeský kraj zredukuje po dobu mimořádných opatření vyhlášených kvůli koronaviru osobní železniční dopravu v jižních Čechách. Od zítra bude omezená doprava na úzkokolejce, kterou provozují Jindřichohradecké místní dráhy, od 30. března pojede méně vlaků na tratích, kde dopravu zajišťují České dráhy a GW Train Regio. Kraj tak chce omezit rizikové kontakty cestujících a vlakového personálu. Jihočeský kraj to zveřejnil na webu.

Vlaková doprava bude snížená zhruba o 19 procent. Základem pro nový provoz je víkendový jízdní řád, navíc jsou k němu doplněné vlaky v ranních a odpoledních hodinách, řekl Martin Stach ze společnosti Jikord, jihočeského koordinátora dopravy.

Jindřichohradecké místní dráhy zruší 40 procent spojů, České dráhy 21 procent a GW Train Regio pět procent. Souvisí to s tím, že počet cestujících v jižních Čechách klesl proti běžnému provozu zhruba na 15 procent. Doprava bude omezená o 3 604 kilometrů spojů. Ve videobriefingu po včerejším jednání krizového štábu Jihočeského kraje to řekla hejtmanka Ivana Stráská.

„V objemu regionální dopravy to bude (pokles o) zhruba 19 procent. Základem je víkendový jízdní řád s tím, že jsou tam doplněné vlaky v ranních a odpoledních hodinách. Snažili jsme se, aby se lidé dostali ráno do práce a večer z práce na většině důležitých tratí. Snažili jsme se zachovat odjezdy z Budějovic," řekl Stach.

Na některých tratích bude doprava omezena odpoledne a večer, nepojedou vybrané spěšné vlaky. Na nejdůležitějších tratích je podle Stacha častější než dvouhodinový interval. Omezení budou i na Šumavě. Na úzkokolejce bude platit stejný jízdní řád v pracovních dnech i o víkendu, i tam bude provoz omezen.

„Ministerstvo dopravy neobjednalo celou expresní linku Budějovice - Rybník, tak jsme na odpoledne objednali dva páry osobních vlaků namísto expresů. Lipenka (trať Rybník - Lipno) bude ve dvouhodinovém intervalu. Občané, kteří se budou potřebovat někam dostat, se dostanou, i když ne tak komfortně jako za standardního provozu,“ řekl Stach.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, železnice, koronavirus, Jihočeský kraj, doprava, České dráhy, Jindřichohradecké místní dráhy, jízdní řád, Ivana Stráská, České Budějovice, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj omezí kvůli viru vlakovou dopravu, klesne o pětinu  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.