Epidemiologická situace v souvislosti s onemocněním COVID-19 se v kraji vyvíjí příznivě, přichází ale období sezónních zdravotních rizik, typických pro jižní Čechy, tedy spojených se stoupající aktivitou klíšťat a letními aktivitami jako je venkovní grilování.
Patří sem nárůst alimentárních onemocnění, tedy jednoduše řečeno těch, jež jsou spojena s konzumací jídla nebo nápojů. K dnešnímu dni je hlášeno v kraji 147 případů (vloni ve srovnatelném období 173) salmonelózy, která je spojována s konzumací nedostatečně tepelně opracovaných lahůdkářských výrobků především z vajec. A hlavně kampylobakteriózy, jíž hygienici v kraji evidují 258 případů (vloni 281), nejvíce na Českobudějovicku (74) a Táborsku (42). Ta je v letní sezóně spojena i s venkovním grilováním, respektive s konzumací nedostatečně tepelně opracovaného masa, především kuřecího.
„Každé léto registrujeme s grilovací sezónou nárůst kampylobakteriózy skutečně ve stovkách případů. A stále vyzýváme a doporučujeme jediné, to je skutečně dostatečné tepelné opracování masa. Letos je případů zatím o dvě desítky méně než ve srovnatelném období loňského roku, což může být dáno i dodržováním bariérových opatření a tím, že se lidé neshromažďují a nenavštěvují na víkendových grilováních tak jako v minulých letech,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.
Co se týče klíšťaty přenášených infekcí, v případě klíšťové encefalitidy se od minulého týdne situace nezměnila, jedna pacientka byla s klíšťovou encefalitidou hospitalizována na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice, přibyly dva nové potvrzené případy lymeské borreliózy. Té je v kraji zatím třicet případů, plná polovina na Jindřichohradecku (15).
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.