Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Česku narůstá výskyt klíšťat zavlečených z jihu Evropy nebo Afriky, nový projekt pomáhá s jejich mapováním

Veterináři, parazitologové a studenti mapují výskyt nových druhů klíšťat. Jedná se o pijáka lužního nebo klíště rodu Hyalomma, které pochází z jižní Evropy a subsaharské Afriky a může se nasát až do velikosti 2,5 centimetru. Výzkumný tým v letošním roce cílí především na majitele koní, kteří výskyt neznámých klíšťat hlásí.

Veterináři, parazitologové a studenti mapují výskyt nových druhů klíšťat. Jedná se o pijáka lužního nebo klíště rodu Hyalomma, které pochází z jižní Evropy a subsaharské Afriky a může se nasát až do velikosti 2,5 centimetru. Výzkumný tým v letošním roce cílí především na majitele koní, kteří výskyt neznámých klíšťat hlásí. 

V předchozích letech vědci v projektu Najdi pijáka monitorovali výskyt pijáka lužního. Jedná se o klíště, které pochází z teplejších oblastí Evropy a dosud bylo v Čechách neznámé. Díky monitoringu získal tým stovky údajů o jeho rozšíření.

„Výsledky uplynulých let sledování výskytu pijáků ukazují, že jsme v České republice svědky expanze tohoto klíštěte a související rostoucí hrozby psí babeziózy – akutního onemocnění psů,” přiblížila výskyt tohoto nového onemocnění Kristýna Hrazdilová.

Výskyt neznámých klíšťat hlásí ve velkém majitelé koní, kteří se s nimi setkali na svých zvířatech. Klíšťata rodu Hyalomma přenáší řadu významných infekčních nemocí lidí i zvířat, včetně Krymžsko-konžské hemoragické horečky. Riziko zavlečení těchto infekcí do České republiky je zatím minimální. Důvodem je i to, že dospělí jedinci obvykle krev na člověku nesají.

Klíšťata rodu Hyalomma se vyskytují v teplých oblastech Čech a Moravy a vybírají si především koně. Od klasických klíšťat se liší hlavně velikostí. Nasátá samice může měřit až 2,5 centimetru a má příčně pruhované končetiny. 

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky ČR, příroda, zdraví, klíšťata, klíště, Česko, Afrika, Evropa, Hyalomma, Jižní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku narůstá výskyt klíšťat zavlečených z jihu Evropy nebo Afriky, nový projekt pomáhá s jejich mapováním  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.