Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: Na jihu Čech vznikla nová koalice. V rukavicích smlouvu podepsaly čtyři strany

ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Tak vypadá nové vedení Jihočeského kraje na následující čtyři roky. Strany dnes v rukavicích podepsaly na budějckém výstavišti koaliční smlouvu. Novým hejtmanem bude lídr ODS Martin Kuba.

„Mám pocit, že to bude poprvé v historii, kdy bude koaliční smlouva na jihu Čech podepsána v rukavicích," komentoval akt Martin Kuba

Ke spolupráci se podpisem zavázala jihočeská ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. V radě by měla mít ODS i s hejtmanem tři místa, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. Placených pozic radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. V placených pozicích radních budou vedle Kuby Lucie Kozlová (ODS), František Talíř z KDU-ČSL, Antonín Krák z ČSSD, Pavel Klíma z TOP 09 a Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012. Zbylými členy rady by se měli stát za ODS Tomáš Hajdušek, za ČSSD Miroslav Joch a Olga Bastlová, Jan Bartošek z KDU-ČSL a Jiří Fišer za hnutí Jihočeši 2012.

Dosavadní hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD nebude radní. Aktuálně podle ní není ani na místě řešit obsazení nebo funkce ve výborech. „Potřebujeme se teď vypořádat s tím, co se děje. To je podle mě správná cesta," řekla Stráská.

Programové priority

Mezi programové priority koalice bude podle Kuby patřit například posunutí krajských financí do obcí a měst. „Budeme zakládat krajský investiční fond, který by podporoval výstavbu v oblasti školské, dopravní infrastruktury, vodovodů a kanalizací,sportovních zařízeních ve městech a obcích," řekl Kuba. 

Zaměřit se chce nové vedení kraje také na konkrétní výstavbu lůžek pro seniory a vybudování zařízení pro pacienty s Alheimerovou chorobou a Parkinsonovou nemocí. „Chceme také zavést online sledování přípravy výstavby jednotlivých obchvatů. To bychom rádi spustili během tří měsíců," doplnil lídr ODS.

„Velmi mě těší, že jsme našli shodu na klíčových záležitostech. Mimo jiné jsme se dohodli, že připravíme program podpory jihočeských rodin, podporu biodiverzity. V tomto programovém prohlášení se myslím všichni cítíme dobře,“ doplnil lídr KDU-ČSL a TOP 09 František Talíř, který bude prvním náměstkem hejtmana.

Stížnost na výsledek voleb

Ustavující zastupitelstvo by se mělo, zřejmě distančně, sejít 29. října. Ohrozit ho ale může údajná žáloba na výsledek voleb, kterou má evidovat krajský soud. 

„My jsme včera na jednání krizového štábu dostali od pana ředitele krajského úřadu informaci, že nějaká stížnost na krajském soudě leží, ale žádnou oficiální zprávu jsem zatím neviděl, nemáme k tomu žádné relevantní informace," uvedl na dotaz ČTK Kuba. Mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová dnes řekla, že žádná stížnost na soud zatím nedorazila.

V případě, že by krajský soud žalobu opravdu obdržel, musela by být projednána, což by posunulo svolání zastupitelstva.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky volby, koalice, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD, Jihočeši, Jihočeský kraj, Martin Kuba, rukavice, Česko, Jihočeši 2012, František Talíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Na jihu Čech vznikla nová koalice. V rukavicích smlouvu podepsaly čtyři strany  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.