Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Českobudějovické EUC mamocentrum zajišťuje preventivní vyšetření pro 80 procent jihočeských žen

PR článek

Největší jihočeské akreditované pracoviště pro screening a diagnostiku prsu, mamocentrum EUC Kliniky v Českých Budějovicích (poliklinika JIH), má za sebou úspěšný první rok fungování. Vzniklo v lednu 2020 sloučením dvou mamografických pracovišť a sídlí v nových moderních prostorách kliniky v ulici Matice školské. Mamocentrum patří k největším v zemi, ročně provede až 40 000 vyšetření.

Centrum disponuje třemi mamografickými a dvěma ultrazvukovými vyšetřovnami, jež zajišťují jak preventivní, tak diagnostická vyšetření. „Vybavení mamocentra se v loňském roce povedlo rozšířit rovněž o mamografický přístroj s bioptickou jednotkou. Díky němu lze odebrat vzorky tkáně, které není možné zachytit na ultrazvuku. Doposud musely ženy z jižních Čech na toto vyšetření jezdit do Prahy,“ říká Marta Klečková, vedoucí radiologická asistentka mamocentra EUC Kliniky České Budějovice. Centrum nabízí navíc i možnost základního genetického vyšetření na geneticky podmíněné nádory prsu u žen s významnou rodinnou anamnézou.

Českobudějovické mamocentrum v EUC klinice zvládlo za loňský rok zajistit 36 130 mamografických vyšetření, z toho 32 950 bylo screeningových mamografií, což představuje až 80 procent všech preventivních vyšetření v jihočeském kraji. Dále provedlo přes 3 000 diagnostických mamografií, více než 5 000 ultrazvukových vyšetření a zhruba 500 odběrů vzorků podezřelé tkáně, tzv. biopsií. Pozitivní nález byl za poslední rok diagnostikován 269 ženám.

„Vyšetření na mamografu je účinnou formou prevence rakoviny prsu. Lze díky němu najít nádory v počátečním stadiu, kdy jsou velmi dobře a snadno léčitelné a lze je odstranit s minimálními následky. Pacientky tak mají nesrovnatelně lepší prognózu na uzdravení,“ říká Halka Bitmanová, vedoucí lékařka RTG pracovišť EUC Kliniky České Budějovice, a dodává: „Jde přitom o velmi jednoduchou, rychlou a bezpečnou vyšetřovací metodu, která trvá pouze pár minut. Jedinou menší nepříjemností může být komprese prsů, ta je ale pro správné a pečlivé vyšetření nezbytná.“

Preventivní mamografii by měly v pravidelných dvouletých intervalech absolvovat všechny ženy nad 45 let, mají ji plně hrazenou zdravotní pojišťovnou. Nárok na vyšetření zdarma mají rovněž pacientky po 25. roku s pozitivní rodinnou anamnézou v případě, že mají prokázáno vysoké riziko onemocnění na základě genetického vyšetření. Odborníci doporučují začít s prevencí již po čtyřicítce. V tomto případě si mamografické vyšetření hradí žena sama a nepotřebuje k němu žádanku od gynekologa ani praktického lékaře. Některé zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních fondů na mamografický screening svým klientkám i přispívají.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky EUC mamocentrum, vyšetření, České Budějovice, klinika, Jihočeský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické EUC mamocentrum zajišťuje preventivní vyšetření pro 80 procent jihočeských žen  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.