Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Aspoň jednu dávku očkování proti covidu na jihu Čech má 64 procent lidí

V Jihočeském kraji podstoupilo alespoň první dávku očkování více než 64 procent lidí starších šestnácti let. Ukazují to údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Nižší poměr očkovaných lidí je podle dat v menších obcích. Důvodem může být podle odborníků dostupnost očkovacích center.

„Velmi si váží toho, jak se podařilo Jihočechy proočkovat. Samozřejmě, že bychom vítali, kdyby to procento bylo ještě vyšší, protože tím by byla silnější i kolektivní imunita," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Podle statistik zůstává nižší poměr očkovaných v menších obcích. Například v místech, kde žije do 750 obyvatel, minimálně jednu vakcínu dostalo 62 procent lidí nad 16 let. „Je to dáno mimo jiné i tím, že dostupnost očkovacích center je pro některé periferní obce složitá," uvedla Kotrbová.

Podle ní může pomoci i projekt mobilního očkování, kdy zdravotníci vyrážejí podávat vakcíny do různých míst kraje. Tento týden například byli v okolí Blatné na Strakonicku, kde očkování podstoupila stovka lidí. „Pokud možnost využití mobilních týmů zvýší zájem o očkování mezi Jihočechy, jsme připraveni v tomto způsobu vakcinace i nadále pokračovat,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Hygienici v Jihočeském kraji za poslední týden zaznamenali 107 nových případů koronaviru. Je to nepatrně více než o týden dříve. Hygienici mimo jiné museli kvůli covidu předčasně ukončit dětský tábor na Českokrumlovsku. „Onemocnění bylo potvrzeno nejprve u jednoho vedoucího v závěru minulého týdne, postupně u dalšího a nyní jde o 11 osob, pět dospělých a šest dětí. Na další výsledky PCR testů čekáme,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých jihočeských hygieniků Marie Nosková.

V jižních Čechách, které mají přes 640 tisíc obyvatel, se od začátku pandemie loni na jaře prokázal covid-19 u 99 159 lidí. Vyléčilo se dosud 97 172 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1794 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky očkování, koronavirus, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Česko, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, COVID-19, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Martin Kuba, Marie Pštrossová-Nosková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aspoň jednu dávku očkování proti covidu na jihu Čech má 64 procent lidí  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.