Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V jižních Čechách se za pět let vykácelo přes 22 tisíc hektarů lesa

Krajina v Česku se neustále mění a trendem posledních let spojeným se suchem je zejména odlesňování. Podle analýzy využití krajiny – takzvané land use – se jen v Jihočeském kraji od roku 2015 do loňska vykácelo přes 22 tisíc hektarů lesa. Významně se v daném období zmenšila také plocha sadů, z původních více než 2 tisíc hektarů na necelých 1,4 tisíce hektaru. Z leteckých snímků to zjistila společnost TopGis, která se zaměřuje na mapování terénu.

Z analýzy využití krajiny vyplývá, že se na území Jihočeského kraje mezi lety 2015 a 2020 vykácelo přibližně 5,1 procenta plochy lesa, tedy 22 438 hektarů. V důsledku toho výrazně přibylo pasek – z původních 8 946 hektarů v roce 2015 jich v roce 2020 bylo přes 23,2 tisíce hektaru.

Změny se však netýkaly pouze lesů. Výrazně ubylo i sadů, které jsou určeny pouze pro pěstování ovoce. „Zatímco v roce 2015 se na území Jihočeského kraje nacházelo přes dva tisíce hektarů, v loňském roce pokrývaly sady pouze necelých 1 400 hektarů. V případě vodních ploch či zemědělské půdy k takovým změnám nedošlo,“ popsal situaci v kraji manažer geodetické společnosti Vladimír Plšek. Dodal, že plocha průmyslových areálů se podle získaných dat v uplynulých pěti letech zvětšila.

Aktuální analýza Jihočeského kraje zároveň ukázala výrazné zvětšení plochy městské zástavby. „Mapy jasně ukazují, jak se na území daných obcí rozšiřuje plocha sídlišť, velkých budov nebo průmyslových areálů. Obce pak mohou v důsledku toho posílit ubývající parky a městskou zeleň. Celkový přehled jim umožňuje se efektivněji rozhodovat při územním plánování či budování nové výstavby,“ uvedl Vladimír Plšek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky krajina, lesy, mapování, terén, Jihočeský kraj, les, sad, analýza, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách se za pět let vykácelo přes 22 tisíc hektarů lesa  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.