Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeský kraj spustil předregistraci žadatelů o kotlíkové dotace

Jihočeský kraj zahájil předregistraci žadatelů o kotlíkové dotace pro rok 2022. Finance od státu zamíří do regionu na základě dotazníku, který má zmonitorovat zájem případných uchazečů. Informoval o tom náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Kotlíkové dotace 2022 jsou určené pro domácnosti s nižšími příjmy a zaměřují se na výměnu zastaralých kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Provoz těchto zařízení bude od 1. září příštího roku zakázán. Zatím však krajský úřad neví, jaký finanční objem do regionu zamíří. Zájemci musí nejdříve vyplnit nezávazný dotazník. 

„Až na základě zaregistrovaného počtu zájemců bude na začátku roku 2022 stanovena Jihočeskému kraji částka, o kterou si pak může požádat Ministerstvo životního prostředí. Je tedy velmi důležité, aby dotazník vyplnilo co nejvíce domácností, které splňují kritéria pro poskytnutí dotace,“ vzkázal náměstek hejtmana Pavel Hroch.

Kdo může žádat?

„Mezi domácnosti s nižšími příjmy, pro které je dotazník určen, spadají domácnosti, které měly v roce 2020 na jednoho člena průměrný čistý příjem do 170 900 Kč (nezletilé děti a studenti do 26 let se započítávají ve výši 0 Kč), přičemž výše příjmu na jednoho člena domácnosti bude muset být doložena společně s žádostí o kotlíkovou dotaci. Nárok na dotaci bez nutnosti prokazování příjmu budou mít domácnosti tvořené výhradně osobami pobírajícími starobní důchod či invalidní důchod 3. stupně, dále nezletilí žadatelé či studenti denního studia do 26 let a osoby, které v období od 1. 1. 2020 do doby podání žádosti pobíraly dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení (není nutné, aby dávky nebo příspěvek pobíraly po celou dobu).“
Zdroj: Jihočeský kraj

Dotazník najdou Jihočeši na webu kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz. „Dotazník má jednoduchý princip. Stačí, aby zájemce o dotaci vyplnil své jméno, příjmení a kontaktní údaje, dále místo realizace výměny kotle a o jaký typ nového kotle má zájem. Nutností v tomto případě je i zadání údajů o počtu členů domácnosti a jejich příjmech v roce 2020. Podle toho dotazník orientačně zjistí, jestli by daná domácnost měla na získání dotace nárok,“ upřesnil náměstek Hroch. 

Pokuty za desítky tisíc korun

Dotazník je také možné poslat e-mailem či vyplnit osobně na odboru evropských záležitostí Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Vyplnění není závazné. Samotný příjem dotací by se měl spustit na jaře roku 2022. 

O kotlíkovou dotaci se může ucházet vlastník či spoluvlastník rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě, nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci v Jihočeském kraji. Podmínkou je, aby objekt vytápěl zastaralý kotel na pevná paliva. 

Kotlíkové dotace 2022 jsou zaměřené na výměnu kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy, jejichž provoz bude od 1. září 2022 zakázán. Kdo do té doby stihne alespoň žádat o dotaci, nedostane v případě kontroly pokutu. Sankce se pohybují v řádu desítek tisíc korun. Doposud na jih Čech zamířila přes kotlíkové dotace více než jedna miliarda korun, která pokryla přes devět tisíc výměn kotlů. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Jihočeský kraj, dotace, žádosti, registrace, Pavel Hroch, palivo, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj spustil předregistraci žadatelů o kotlíkové dotace  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.