Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jihočeský kraj nabídne dětem z chudších rodin školní obědy zdarma

Jihočeský kraj podpoří bezplatné školní stravování dětí, žáků a studentů do 26 let, jejichž rodiny se ocitly v nepříznivé finanční situaci. Na dotační program Obědy pro jihočeské děti dá 5,3 milionu Kč. Program vychází z nabídky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), je určený pro školní roky 2023 až 2024 a ten následující. Záměr schválili krajští radní.

Kraj v novém školním roce přispěje také na volnočasové aktivity dětí. Loni v programu My v tom Jihočechy nenecháme podpořil děti i seniory zasažené inflací.

„Ne každé dítě má v životě stejnou startovní pozici. Je smutné, že v dnešní době existují děti, které nemohou využívat školní stravování, protože rodiče nemají dostatek finančních prostředků. Jsem přesvědčen, že ty základní podmínky by měly být pro všechny děti vyrovnané,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

Kraj využil výzvu MPSV, jež získá na tuto pomoc dětem peníze z EU. Na školní obědy zdarma tak půjde dohromady 16,5 milionu korun, a to včetně sumy 5,3 milionu, kterou dá kraj. „My jsme zareagovali rychle a byli jsme první kraj, který k tomu (programu MPSV) takto přistoupil,“ řekl Klíma. Zapojit se mohou organizace poskytující školní obědy v kraji a rodiny, které pobírají doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí či odměnu pěstouna. Podrobnosti jsou na krajském webu.

Podpora sociálně slabých

„Je to program, který nabídlo krajům ministerstvo práce a sociálních věcí. A protože my i v letošním roce chceme z kraje co nejvíce podporovat vzdělávání a aktivní činnost dětí z rodin, které třeba nemají takové sociální zázemí, chceme ho využít. Využít na to, abychom pomohli naprosto všem dětem, aby měly přístup k tomu základnímu. A to je stravování ve školách, které má rozměr nejen nutriční, to, co děti jedí, ale také sociální. Když dítě nemůže chodit s kamarády do jídelny, tak je vyčleněné. Vedle toho budeme v letošním roce zase spouštět pro sociálně slabší rodiny v Jihočeském kraji pomoc s kroužky a mimoškolními aktivitami. Chceme být krajem, kde má každé dítě stejnou startovní čáru,“ uvedl pro ČTK jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jihočeský kraj již loni spustil program My v tom Jihočechy nenecháme. Na podporu dětí a důchodců nejvíce zasažených inflací a nárůstem cen energií uvolnil 70 milionů korun. Letos v květnu schválili krajští zastupitelé projekt na podporu dětských volnočasových aktivit. Žadatelé mohou získat až 4000 korun na kroužky a další zájmy. Na program vyčlenil kraj 20 milionů korun. Nárok na podporu mají příjemci sociálních dávek, ale nesmí být dlouhodobě na úřadu práce. Žadatelé nedostanou 4000 korun v hotovosti. Místo toho jim kraj poskytne 4000 kreditů, které mohou využít na vybrané aktivity. „Nechceme dávat peníze rodičům, protože někteří by je třeba utratili za něco jiného a dětem by to nic nepřineslo,“ naznačil v květnu hejtman.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna.cz

Štítky ČR, správa, sociální, školy, děti, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj nabídne dětem z chudších rodin školní obědy zdarma  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.