Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejpřesnější policejní střelec světa hlídá Temelín

Nová vozidla například při kontrole přepravy paliva bude používat speciální policejní jednotka určená pro ochranu Jaderné elektrárny Temelín. Dvě Škody Yeti a speciálně upravený Mercedes Vito dohromady v hodnotě dva miliony získala jihočeská policie od společnosti ČEZ. Navíc ve vedení speciální policejní jednotky v Temelíně dochází i k personálně změně.

„Důvodem změny byla žádost dosavadního velitele jednotky na přesun do oddělení kriminální služby a vyšetřování. Nový vedoucí splňuje všechna taktická, fyzická a psychologická kritéria,“ představil změnu plukovník Roman Bláha, náměstek jihočeského policejního ředitele.

Po Janu Pincovi, který je vicemistrem světa v silovém trojboji, má temelínská policejní jednotka dalšího špičkového člena. Její nový velitel Jindřich Paroubek je policejním mistrem světa ve střelbě na asfaltové terče. Personální změny budou pokračovat i v následujících dvou letech. „S ohledem na dění kolem nás počítáme s navýšením počtu policistů chránících jaderné elektrárny. Na všechny tyto členy klademe stejné požadavky jako na příslušníky klasických zásahových jednotek,“ doplnil náměstek Bláha.

Speciálně trénovaná jednotka by zasahovala například při nedovoleném vniknutí do areálu elektrárny. V Temelíně takový případ dosud řešit nemuseli. I tak policie riziko nepodceňuje. Společně s firmou ČEZ ochranu největší české elektrárny pravidelně nacvičuje. Reálně také několikrát ročně dohlíží na bezpečnost například přeprav čerstvého paliva do elektrárny a použitého paliva uvnitř temelínského areálu. „Mercedes má speciálně upravené boční dveře, aby policisté mohli po příjezdu co nejrychleji zasáhnout. Všechny vozy mají navíc velmi silné motory. Vozidla budeme používat i při zmíněných transportech čerstvého paliva mimo areál elektrárny,“ poznamenal kapitán Jindřich Paroubek, nový velitel policejní Jednotky pro ochranu Jaderné elektrárny Temelín.

Už v základním režimu patří Temelín i Dukovany mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. „Máme k dispozici řadu fyzických bariér, jsou nastavena organizační opatření a na ochraně elektrárny hned několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu. A souhru s armádou a policií si pravidelně procvičujeme,“ říká ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ Iva Kubáňová. Podle ní stále platí zvýšený stupeň ochrany českých jaderných elektráren. „Stále velmi důsledně kontrolujeme lidi, kteří vstupují do areálů elektráren. Platí i opatření týkající se monitoringu okolí elektrárny. V tomto směru budeme držet linii s ostatními bezpečnostními složkami státu,“ doplnila Kubáňová.

Foto Alžběta Kropáčková

Štítky Temelín, elektrárna, palivo, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, policie, Mercedes-Benz, Škoda Yeti, Jan Pinc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejpřesnější policejní střelec světa hlídá Temelín  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.