Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mladý hudebník složil z útržků zcela novou píseň zpívanou Beatles

Šestadvacetiletý David Novotný z Českých Budějovic sestavil z útržků nahrávek zcela novou píseň legendární skupiny Beatles. Téměř čtyřminutovou skladbu poskládal v počítači ze 104 maximálně dvouvteřinových útržků z vokálních stop ze 30 originálních písní Beatles. Dlouholetý fanoušek liverpoolské kapely tomu věnoval 1000 hodin práce.

„Jeho výkon byl dnes zapsán do České knihy rekordů," řekl novinářům Miroslav Marek, prezident pelhřimovské agentury Dobrý den spravující české rekordy. Mladík chtěl písní vzdát hold své oblíbené skupině a udělat radost jejím fanouškům.

Novotný propadl hudbě Beatles ve svých osmi letech, kdy poprvé uslyšel jednu z jejich písní. „Objevil jsem na internetu samostatnou vokální stopu jedné z písní, stáhnul ji a v počítači analyzoval. Hrál jsem si s tím, čímž se melodie trochu měnila. Pak mě napadlo udělat úplně novou melodii," popsal Novotný vznik skladby.

Píseň s názvem I Know My Love/We're Still Together dokončil po pěti měsících práce loni na podzim. Nahrávka, která vznikla, je zčásti koláží sestavenou ze zdrojů čerpaných z internetu: sólových hlasů všech čtyř členů Beatles. David Novotný je s docela dobrým vcítěním sestříhal do nového, vlastního textu, který svým
sloganem „we're still together", tedy „pořád jsme spolu", vlastně naplňuje sen publika. Vytvořil tak novou skladbu, k níž se svými přáteli nahrál hudební stopu, která se blíží soundu a stylu Beatles, záměrně variuje řadu jejich typických momentů. „Všemožných koláží je internet plný, tahle je propracovaná, důvtipná a má sílu oslovit globální publikum," řekl ČTK hudební publicista Pavel Klusák.


Píseň je součástí Novotného chystaného Beatles projektu. Začátkem května by měl vydat vlastní CD s názvem In The Beatles Style se 14 svými písněmi složenými v duchu hudby Beatles z let 1962 až 1970. „Skladby by měly být díky dobovému technickému zařízení věrné i zvukově," řekl Novotný. Sám jako aktivní muzikant působí v českobudějovickém swingovém Metroklub Big Bandu. Skladbu natočil se svými přáteli z bandu a studenty konzervatoře. Novotný napsal o svém díle kytaristovi, jenž působí s Paulem McCartneym v kapele. Zatím bez ohlasu, McCourtney však bude mít v červnu v Praze koncert. „Byl bych rád, kdyby se k němu nahrávka dostala a kdybych slyšel jeho názor, ale to asi bude těžké," přemýšlí Novotný.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky The Beatles, David Novotný, Internet, České Budějovice, hudební skupina, Muzeum rekordů a kuriozit, Paul McCartney, Pavel Klusák, počítač, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Moc se mi to líbí. Perfektní práce! Davide držím pěsti, aby se k tomu Paul dostal.

Sobota, 16. dubna 2016, 10:49Odpovědět

Mladý hudebník složil z útržků zcela novou píseň zpívanou Beatles  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.