Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tento týden uplynulo 120 let od otevření první restaurace v areálu Budějovického Budvaru

V úterý 17. května 2016 uplynulo 120 let od slavnostního otevření první restaurace v areálu pivovaru Budějovický Budvar. Pro občany Českých Budějovic to byla významná společenská událost.

Informovaly o ní i české noviny Budivoj (ročník 32, čtvrtek 21. května 1896, str. 2): „Restaurace českého akciového pivovaru byla sice teprve v neděli oficielně otevřena, ale již v sobotu bylo tam po celý den nabito. V neděli byl proud žíznivých poutníků - možno-li ještě větší. Restaurace, jest elegantně zařízena a pozůstává z velkého a malého sálu, dále z dvou místností pro úředníky a personál z pivovaru. Veškeré místnosti pivovaru jsou elegantně jako nejlepší velkoměstské restaurace zařízeny a elektricky osvětleny. Restauratér p. Otto Němeček, bývalý vrchní číšník u arcivévody Štěpána v Praze, v Grandhotelu v Kolíně a pak správce restaurace Mayerovy (dříve Petzoldovy) a šlechtického kasina v Praze, v Celetné ulici, jest chvalně známý odborník, kuchyň i sklep jeho jsou výtečné a odporučují se všem labužníkům co nejlépe. Hosté, kteří dříve konali výlety na kovárnu a do německých hostinců ve Kněžských a Čtyřech Dvořích, do Čes. Vrbna a jiných obcí německých, dají při svých výletech zajisté přednost znamenité restauraci pana Němečka. Také v pondělí a v úterý navštívili restauraci četní hosté, kteří si restauraci velice libuji. Podél silnice, lípovým stromořadím ozdobené, sedí se to také pěkně venku ve stínu a pivečko české v parnu tím více chutná a žíznivé poutníky láká. V pondělí počalo se v zahradě se stavbou letní verandy.“

Zahradní restaurace s prostorným kuželníkem zahájila provoz v létě 1896. Pivovarská restaurace se od začátku stala útočištěm nejrůznějších českých spolků. Rušno v ní bylo i v zimě, protože vedení Českého akciového pivovaru povolilo Sokolům, aby si vedle kuželníku zřídili veřejné kluziště. Pivovar se stal po Besedě druhým významným centrem českého národního života ve městě. V pivovarské zahradě se počínaje rokem 1896 konaly srazy a slavnosti českých spolků jako například Matice školské, Sokola, Obce baráčníků a jiných, které značně přispívaly k rozvoji národního uvědomění i společenského života českého obyvatelstva. Největší oblibě se těšily takzvané Matiční slavnosti, které byly od roku 1899 pořádány každoročně, zpravidla poslední neděli v červnu. Šestnáctá, a zároveň poslední Matiční slavnost, neměla šťastný konec. Byla přerušena v důsledku sarajevského atentátu a Rakousko-Uhersko stanulo na prahu první světové války. 

Tradice pivovarských restaurací pokračuje bez přerušení dodnes

V prostorách, kde fungovala první pivovarská restaurace, je dnes Společenský sál pana sládka pro 80 osob. V něm se pořádají bankety, svatební hostiny nebo firemní školení. Původní vchod z Pražské třídy je dnes již zazděný. Od 60. let byla pivovarská restaurace přemístěna do nové budovy v ulici K. Světlé. Pivnice Formanka v prvním patře patřila v 70. a 80. letech minulého století mezi nejpopulárnější českobudějovické restaurace. V roce 1981 se šéfkuchařem Formanky stal pan Milan Bláha. Když byla dne 24. ledna 1996 - bezmála po sto letech - pro veřejnost otevřena dnešní Pivnice Budvar, pan Bláha se v ní stal šéfkuchařem a na této pozici pracuje dodnes. Pivnice Budvar nabízí širokou nabídku jídel tradiční české kuchyně a perfektní obsluhu. Vyhlášená jsou zvláště vepřová kolena, svíčková a budvarský guláš se špekovým knedlíkem. V turistické sezóně bývá v době obědů a večeří beznadějně obsazena. Lidé často využívají Pivnici Budvar k uspořádání rodinných oslav nebo podnikových večírků. 

Matiční slavnosti

Matiční slavnosti probíhaly zpravidla na několika místech najednou - v Besedě, v městských sadech a v pivovarské zahradě. Vedení akciového pivovaru si jejich konání velice považovalo, o čemž svědčí i to, že se během těchto slavností do zahrady nechalo instalovat „matiční dělo“ vyrobené v bednárně Českého akciového pivovaru. Nejednalo se o nic jiného než o mohutnou dřevěnou rouru na kolečkách, ze které, když se do ní zezadu střelilo z pistole, vyšla následně rána připomínající střelbu z děla. Pro Matiční slavnost byla jednou dokonce vyrobena i „matiční elektrická dráha“, která jezdila po kolejovém okruhu o délce asi půl kilometru. Byla napájená elektřinou z místní pivovarské elektrocentrály. Návštěvníci se pak mohli za nepatrný poplatek vozit celý den. Bylo to ještě před zavedením veřejné tramvajové dopravy v Českých Budějovicích (od 15. června 1909). Velké popularitě u návštěvníků se těšily stánky s akciovým pivem. Nepříjemná situace nastala v roce 1907, kdy se u stánků s občerstvením vytvořily až půlhodinové fronty. Od následujícího roku se pivo čepovalo již na dvaceti až třiceti místech.

Tisková zpráva

Štítky restaurace, Budějovický Budvar, pivovar, slavnost, České Budějovice, Milan Bláha, Praha, první světová válka, Atentát na Františka Ferdinanda d'Este, Kolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Pokud se pamatuji, tak Formanka byla pivnice v zvýšeném přízemí, kde se rozhodně nevařilo. Jidlo )omezený sortiment) se nosilo z kuychyně restaurace nahoře, která byla vždy označena jako "Budvar" a běžne se jí říkalo Budvarka. Takže to máte zřejmě dost zmatené. Formanka byla opravdová pivnice kde se sedělo na lavicích, zatímco v patře v restauracích byly u podstatně menších stolů židle. Vrchní pan Bezpalec se díval obvykle dost nevraživě, pokud jste chtěli ke stolu přidat další židle, ale večer to obvykle šlo ukecat. Naopak ve Formance byly lavice pro 4 - 5 lidí z každé strany stolu. Klasická hospoda, stoly obvykle bez ubrusů, u nich dělníci z okolnách fabrik, Ferony, Motoru, Spojů a podobně. Navíc Formanka byla poměrně malá, pouze na levo od vchodu (doprava byly lítačky (zamčené) kterými se dalo projít do kanceláří jihočeských pivovarů. Budvarka byla naopak poměrně velká, byla v patře napravo (při pohledu na budovu zvenčí, vlevo byl salonek pro cca 16 - 20 lidí, kde byla každou sobotu svatba (v neděli bylo zavřeno, Formanka měla zavřeno i v sobotu). A nalevo byl velký sál kde byla závodní jídelna Budvaru, kam se dalo projít kolem kuchyně, nebo po schodech ma konci buýdovy. Po roce 1989 byl z Formanky nějakou dobu bar, což ale nebylo pro místní klientelu nijak zajímavé a podnik krachnul. Osobně si myslím že mezi otevřením restaurací byly dost velké prodlevy, kdy v Budvaru žádné podniky toho typu nebyly.

Sobota, 21. května 2016, 13:45Odpovědět

Tento týden uplynulo 120 let od otevření první restaurace v areálu Budějovického Budvaru  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.