Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový rektor Jihočeské univerzity chce mimo jiné připravit čerpání dotací

Připravit klíčové projekty z dotačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a o letních prázdninách je podat, to považuje za jeden z hlavních úkolů nový rektor Jihočeské univerzity (JU) Tomáš Machula. S univerzitou chce také okamžitě reagovat na novelu vysokoškolského zákona. Řekl to dnes ČTK po slavnostní inauguraci na Jihočeské univerzitě.

„Já sám si kladu jako hlavní cíl zareagovat rozumným způsobem na výzvu, kterou staví novela vysokoškolského zákona související zejména se zcela novým systémem institucionálních akreditací," uvedl. Chtěl by v následujících měsících připravit systém kvality vzdělávání, výzkumu, infrastruktury i podpůrných procesů a tato pravidla následně začlenit do každodenní praxe. "Rozhodně chci, aby s mými vizemi souhlasili klíčoví lidé na univerzitě, a následně je chci všem představit," uvedl. 

Systém vnitřního nastavení kvality má podle něj ideálně vycházet z evropských standardů ve vzdělávání a měl by zahrnovat normy jako ISO nebo EFQM, tedy management kvality k řízení firem. Machula si chce vzít ze všech modelů to nejdůležitější a uzpůsobit je vlastním podmínkám.

Na podzim plánuje několik setkání u kulatých stolů se zástupci jednotlivých děkanátů. Řekl, že jeho programem je spíš evoluce než revoluce. „Pokud pak budu dělat nějaké změny, chci je udělat všechny najednou," uvedl čtyřiačtyřicetiletý Machula, který do funkce rektora nastoupil z pozice děkana Teologické fakulty.

ČTĚTE TAKÉ: Nechci se jen zalíbit, chci dělat věci dobře, říká nově zvolený rektor Tomáš Machula

Rektor je ve funkci od 1. dubna, kdy ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Machulu vybrali ve čtvrté volbě akademičtí senátoři na začátku března. Ve funkci vystřídal Libora Grubhoffera, který vedl JU od roku 2012. Machula je absolventem katolické teologické fakulty a také Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Dále vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze.

Jihočeská univerzita hledala nového rektora od prosince loňského roku. Ve třech volbách však žádný z kandidátů nezískal potřebný nadpoloviční počet 21 hlasů akademických senátorů. To se podařilo až ve čtvrté volbě Machulovi. Na JU si letos podalo přihlášku ke studiu pro příští akademický rok 10.350 uchazečů. Pokračuje tak pokles z posledních let. Předloni se o studium na JU ucházelo 12.000 středoškolských absolventů, loni jich bylo 11.269. Nejvíce přihlášek dorazilo na pedagogickou, zdravotně sociální a ekonomickou fakultu, které patří tradičně k nejžádanějším.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Tomáš Machula, volby, Miloš Zeman, Libor Grubhoffer, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Praha, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový rektor Jihočeské univerzity chce mimo jiné připravit čerpání dotací  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.