Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Jihočeští policisté a hasiči získali v karate čtyři medaile na Evropských hrách

Španělská Huelva hostila Evropské policejní a hasičské sportovní hry, na kterých se představila i trojice Jihočechů – Martin Hermann, Martin Sláma a David Šenkýř. Do Česka přivezli zlato, dvě stříbra a jeden bronz.

Turnaj se konal uplynulý víkend a do šestého ročníku zasáhlo do něj přes 4 500 závodníků z celé Evropy, USA, Číny, Brazílie, Mexika, Izraele nebo Ázerbájdžánu. Dohromady se soutěžilo v 72 sportech. Karatisté měli své zázemí v městečku Jinohoz a přihlásili se do pěti kategorií – čtyři starty byly v kata a jedna v kumite.

Jihočeští karatisté se ukázali v konkurenci bojovníků z Velké Británie, Ruska, USA, Turecka, Portugalska, Bulharska, Ázerbájdžánu, Izraele a Španělska. „Hlavně domácí reprezentační tým byl velmi silný,“ říká policista Martin Hermann, který je instruktor služební přípravy Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a trenér SKP České Budějovice a TJ karate Nové Hrady.

Dalším člen výpravy, Martin Sláma, je instruktor služební přípravy Útvaru ochrany ústavních činitelů ochranné služby policie Praha. Třetí Jihočech David Šenkýř je právník Vojenské policie v Táboře a člen SDH Chlum u Třeboně.

V disciplíně kata (sestavy úderů, kopů a krytů proti imaginárnímu útočníkovi) se představili všichni tři Jihočeši. „Velice přísně se hodnotilo technické provedení, nasazení a samozřejmě také přesnost technik v jednotlivých kata. Bylo zde vidět několik stylů karate (Shotokan, GojuRyu, WadoRyu a ShitoRyu),“ dodal dále Hermann. A právě on získal v kata muži nad 40 let bronzovou medaili. Dvě stříbrné medaile vybojoval Martin Sláma (kata muži nad 30 let a kata open). „Pak jsme šli na soutěž týmů, kde tříčlenná družstva cvičí synchronizovanou sestavu a hodnotí se shoda všech členů, přesnost technik a dále se pak hodnotí bunkai, což je praktické předvedení technik.

Trojice Hermann – Sláma – Šenkýř měla za cíl navázat na úspěchy českých reprezentací z předešlých let. „Na Světových hrách v Adelaide jsme v roce 2007 získali třetí místo. V roce 2013 jsme vyhráli kata tým na Světových hrách v Belfastu a o rok později i na Evropě v Bruselu,“ zavzpomínal Hermann. A povedlo se. „Náš tým zacvičil kata Empi a praktickou aplikaci technik bunkai. Podle bezprostřední reakce publika, dalších sportovců a především rozhodčích snad mohu říct, že se nám kata podařila, když jsme vyhráli.“

Po kata následovali boje v disciplíně kumite, do kterých nastoupil David Šenkýř. „Po složitém souboji s domácím závodníkem obsadil David pěkné a bodované 4. místo,“ upřesnil Hermann s tím, že v součtu pořadí v karate skončili Češi na třetím místě za domácím Španělskem a druhým Ruskem.

Štítky karate, Martin Hermann, Evropské hry, Huelva, Česko, USA, Evropa, Izrael, Ázerbájdžán, technika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté a hasiči získali v karate čtyři medaile na Evropských hrách  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.