Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budvar aréna je přeplněná. Málo ledu mají například krasobruslaři

Před časem se radnici naskytla možnost odkoupit Hokejové Centrum Pouzar. Kontroverzní návrh nakonec radnice zamítla, a jedním z důvodů bylo i to, že by město nemělo odkupovat nepovedené podnikatelské projekty. Jistě, ale každá mince má dvě strany.

V současné době město vlastní dvě ledové plochy v Budvar aréně. Tento prostor by rádo využívalo hned několik subjektů. Za prvé je zde Motor, poté krasobruslaři, sledge hokejisté, hokejový a krasobruslařský oddíl má i DDM a to není vše. Jsou zde i další kroužky a v neposlední řadě veřejné bruslení. Jak toto vše vměstnat na dvě ledové plochy? Obtížně.

Podívejme se blíže na situaci krasobruslařů z BK České Budějovice. „Na krasobruslení mám dva syny. Starší ho dělá od tří a půl let, mladší řekněme od čtyř. Tréninková zátěž je cca 10 až 14 tréninků za týden s tím, že děti chodí na led od 5:45 ráno a druhý trénink mívají až kolem osmé večer. U staršího syna, kterému je třináct let, je to ještě přijatelné, u toho mladšího je to pak ale složitější s přípravou do školy a podobně,“ nastiňuje situaci z pozice rodiče Marek Vochozka. Ještě složitější to mají děti, které nejsou z Budějc a na tréninky dojíždějí odjinud.

Některým dětem ale tréninková zátěž, kterou podstupují v Budějcích nestačí. „Starší syn musí dojíždět minimálně na jeden den v týdnu na trénink do Prahy. Musím ho uvolnit ze školy, on ráno v půl páté sedne na autobus a jede na trénink. Domů se vrací kolem třetí hodiny,“ doplňuje Vochozka.

Že situace není jednoduchá, potvrzuje i předseda BK České Budějovice Jan Kucian. „Problém s ledy tady skutečně je a byl tady historicky. Dnes je navíc celkově dost dětí, členská základna se nám rozšiřuje, a tím se pro nás problém stává palčivějším. Skutečností je, že krasobruslaři chodí na ledy každý den v 5:45, poté máme možnost využívat polední hodiny a nakonec hodiny kolem osmé večerní,“ potvrzuje situaci Kucian.

Ostatní termíny jsou zabrané, ale bruslaři se přesto snaží domluvit pro své tréninky lepší časy. „S hokejisty jsme se dohodli, že nám umožní využívat tři odpolední hodiny v týdnu. Samozřejmě můžeme také dobírat ledy, když se něco uvolní, ale to se moc často nestává,“ nastiňuje další možnosti Kucian.

Budvar aréna je tedy plná k prasknutí, ale ve městě existuje ještě jedna ledová plocha, a to sice v Hokejovém Centru Pouzar. Ani tam není situace jednoduchá. „V minulém roce, s finanční pomocí magistrátu města ČB, se nám podařilo led u pana Pouzara domluvit. Je potřeba si ale uvědomit, že se jedná o komerční plochu, která není dotovaná. Bohužel ani u Pouzara není volno,“ vysvětluje Jan Kucian.

Krasobruslení se řadí ke sportům, kde se vrcholu dosahuje velmi brzy, a proto je zapotřebí vrcholově se připravovat už od dětství. I z toho důvodu musí některé děti za tréninky až do Prahy. „Mnoho rodičů musí děti vozit do Prahy. Z našeho klubu tam jezdí děti žákovských kategorií, to znamená od osmi let. Je to proto, že v Budějovicích musíme na led umisťovat například dvacet dětí na jednou, což není úplně ideální. Krasobruslení je individuální sport a každý si potřebuje sjet krátkou jízdu, volný program … na to je samozřejmě potřeba místo. Proplétat se mezi dvaceti dalšími bruslaři, to zkrátka moc dobře nejde. Proto se jezdí do Prahy,“ vysvětluje Kucian.

V úvahu nepřipadá ani dojíždění na jiné jihočeské ledové plochy. „Všichni mají málo ledů. Je to kritický nedostatek. V Praze je pro nás výhoda to, že máme možnost dojíždět na univerzitní led USK, kde jsou podmínky velmi dobré. Navíc tam máme spolupracující trenéry,“ říká Jan Kucian.

Proto, aby děti mohli takto intenzivně trénovat, se samozřejmě musí přinášet nějaké oběti. „Je to samozřejmě velká oběť rodičů a velké díky patří také řediteli spolupracující základní školy Grünwaldova Mgr.Caldrovi, který děti na tréninky uvolňuje. Kdyby tato podpora nebyla, tak si nedokážu představit, jak by se to dělalo,“ přiznává Kucian.

Jak ale vlastně probíhá pronájem ledu? Proč na jednoho led vyjde a na druhého ne? „Je tady klíč, který určuje, že první právo náběru ledových ploch mají hokejisté, druzí jsme my, a pak ti další,“ říká předseda BK České Budějovice.

Přesto, že podmínky nejsou pro bruslaře ideální, sbírá klub úspěchy.  „Máme tady další velkou hvězdu krasobrulení, což je Martin Bidař, který loni vyhrál s Aničkou Duškovou juniorské mistrovství světa ve sportovních dvojicích. To se historicky žádnému Čechoslovákovi nepovedlo. Máme i další reprezentanty jako například Editu Horňákovou a další velmi nadějné sportovce. Jsem přesvědčený, že kdybychom měli lepší podmínky, byli bychom na tom ještě lépe,“ uzavírá Jan Kucian.

Situace ale není výrazně lepší ani ve sportovní hale nebo na plovárně. „Sportovní zařízení města České Budějovice evidují požadavky na lukrativní časy pronájmů sportovišť od všech sportovních oddílů. Jen pár příkladů. Mladí plavci trénují denně ráno od šesti hodin. Rádi by víc plavali i odpoledne a v podvečer, ale kromě nich měli o tyto časy zájem podvodní ragbisté, vodní pólisté a další sportovci, a tak se museli spokojit s menším počtem tréninkových jednotek. Po neustálých sporech o to, kdo bude mít bazén pronajatý v nejlukrativnějších podvečerních časech, je v současné době plavecký bazén v tyto časy určen výhradně pro veřejnost, která podvečerní čas s povděkem kvituje. Ve sportovní hale musejí mladé gymnastky z celého kraje trénovat rovněž v ranních hodinách, protože se do haly odpoledne nebo v podvečer nedostanou vůbec. Aby tedy mohly vůbec trénovat, musejí jim rodiče ve spolupráci s klubem gymnastiky vyjednat s každou školou individuální výukové plány. Mladí florbalisté se do sportovní haly nevejdou vůbec a tak jim nezbývá nic jiného, než jezdit mimo České Budějovice. A ve zmiňované Budvar aréně nemají dostatečný prostor pro tréninky hokejisté HC DDM, krasobruslaři DDM nebo sledge hokejisté. A to nemluvím o veřejnosti,“ vyjadřuje se k situaci ředitel Sportovního zařízení města Tomáš Novák.

Jak situaci řešit? „Řešením může být podstatné zvýšení počtu sportovišť a zároveň zvýšení nákladů na jejich provoz nebo přehodnocení toho, kdo a za jakých podmínek má nárok objednat pronájem sportoviště, ale to je spíše v gesci vedení města, jehož rozhodnutí budeme respektovat,“říká Tomáš Novák.

Malé zamyšlení na závěr. Máme právo honosit se titulem „město sportu“, když mladí sportovci, děti, nemají kde sportovat? Není na čase zamyslet se nad novými sportovišti? O nové sportovní hale se mluví už dlouho, ale co takhle další bazén, další ledová plocha?  Využití by se jistě našlo.

Štítky krasobruslař, Budvar aréna, radnice, trénink, Madeta Motor České Budějovice, Praha, Tomáš Novák, Marek Vochozka, České Budějovice, Mistrovství světa v ledním hokeji

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar aréna je přeplněná. Málo ledu mají například krasobruslaři  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.