Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřel kardinál Miloslav Vlk

Kardinál Miloslav Vlk zemřel v sobotu ve věku 84 let. Podlehl rakovině, se kterou poslední měsíce bojoval. O úmrtí informoval na twitteru kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Kardinál Miloslav Vlk byl původem Jihočech. Narodil se v obci Líšnice poblíž Milevska a svá středoškolská léta prožil v Budějcích na Jirsíkově gymnáziu. Po maturitě se krátce živil jako dělník a nastoupil na vojnu. Poté studoval na Univerzitě Karlově obor archivnictví.

V roce 1968 byl vysvěcen na kněze a stal se sekretářem českobudějovického biskupa Hloucha. Z rozhodnutí komunistického režimu ale toto místo musel opustit a začal tak spravovat malé farnosti (mimo jiné i  Lažiště a Záblatí na Prachaticku). V roce 1978 mu bylo zakázáno vykonávat kněžskou činnost, a tak několik let pracoval jako umývač oken, dokud nenastoupil v Praze na místo archiváře. Zde i tajně vykonával kněžské povolání. V roce 1989 mu byl opět navrácen státní souhlas a Vlk tak opět veřejně působil nejprve na Klatovsku, a poté na Šumavě.

Čtrnáctého února 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem a v této funkci se mimo jiné snažil obnovit církevní školství v diecézi. Založil Biskupské gymnázium J. N. Neumanna a připravil půdu pro zřízení Jihočeské univerzity s Teologickou fakultou. Jeho biskupské heslo znělo: „Aby všichni byli jedno.“

Od roku 1991 až do roku 2010 byl pak pražským arcibiskupem. Napravoval škody, které v arcidiecézi napáchala vláda komunistů, a nadále se snažil o obnovu církevního školství. Na pozici arcibiskupa ho poté vystřídal Dominik Duka.

 

 

Na začátku letošního roku oznámil veřejnosti, že jeho zdravotní stav je vážný. Konkrétně se jednalo o rakovinu plic, které nakonec 18. března podlehl.

Štítky Miloslav Vlk, kardinál, Dominik Duka, Univerzita Karlova, České Budějovice, Milevsko, Líšnice, Praha, Lažiště, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel kardinál Miloslav Vlk  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.