Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový Citroën C3: Obratný pomocník do města, za kterým se leckdo otočí

Futuristický vzhled, pohledný interiér a slušná výbava. Jestli hledáte mrštného pomocníka pro ježdění po městě, Citroën C3 nové generace je ideální volba. Redakce Budějcké Drbny pro vás francouzského nováčka na trhu otestovala. Dokáže pohledná novinka od Citroënu navázat na úspěšnou první řadu?

Svěží „cé trojka“ zaujme v první řadě svým vzhledem. Oplastování dveří, skvěle zpracovaný interiér i design karoserie. „Je to hodně pěkné auto. Samozřejmě jako vozidlo do města je super. Má hezky přesné řízení. Auto je pěkně vybavené, displej a jeho ovladatelnost jsou intuitivní. Člověk se s ním rychle naučí a sžije,“ komentuje první pocity z jízdy testovací jezdec Ondřej Smetana.

Nový Citroën je vybaven nejnovějšími technologiemi mobilního připojení, ve světové premiéře se objevuje ConnectedCAM Citroën, HD kamera, díky níž může posádka sdílet fotky a videa. Ta je součástí modelu s nejvyšší výbavou, to navíc pouze s několikatisícovým doplatkem. S touhle kamerou si nemusíte na čelní sklo přidělávat žádná neoriginální zařízení. Kamera nahrává pod úhlem 120 stupňů vše, co se děje před autem. Interní paměť o velikosti 16 GB je dostačující.

Pyšní se prostorným interiérem

Mezi klady nového Citroënu C3 bezesporu také patří prostornost interiéru. Pokud máte nějaký centimetr navíc, určitě se nemusíte bát toho, že si pěšinku rozhodíte dotýkáním se stropu. Dostatečně velký je také zavazadlový prostor, do kterého s přehledem naložíte velký nákup a ještě vám zbude místo na zavazadlo.

Slabší motor s objemem 1,2 litru, který jsme měli k dispozici, není úplně nejekonomičtější, ale i tak se dá poměrně rychle rozpohybovat, proto se nemusíte bát vyrazit ani mimo město nebo na delší cestu. „Na to, že je to městské auto, bych si představoval kratší první rychlostní stupeň kvůli rozjezdům. S takovýmto autem předpokládám, že se bude jezdit po městě a člověk se bude potřebovat každých 100 metrů rozjet. Kombinace takhle dlouhé jedničky s motorem s malým kroutícím momentem je složitá,“ dodává testovací jezdec.

Citroën C3 nové generace má za sebou první půlrok na trhu a podle všech ohlasů si své místo našel. Základní cena 244 900 korun z něj dělá jedno z nejdostupnějších vozidel kategorie. Za tuto částku si můžete odvézt model s benzinovým motorem o objemu 1,2 litru a výkonem 50 kilowatt. Ve výbavě pak nechybí šestce airbagů, palubní počítač, tempomat, asistent pro rozjezdy do kopce, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, lakované kryty vnějších zpětných zrcátek a nárazníky.

V základní výbavě se budete muset obejít bez klimatizace, rádia a elektrického nastavování zrcátek. Za další výbavový stupeň, který všechny tři zmíněné věci obsahuje, si připlatíte dvacet tisíc korun. Hravé městské auto od Citroënu se nabízí v devíti barvách s kombinací bílé, černé nebo červené střechy. Vybírat můžete také z několika barevných kombinací interiéru.

Sečteno, podtrženo. Nová „cé trojka“ si naše doporučení určitě zaslouží. Ve své cenové kategorii budete určitě těžko hledat konkurenta, co se vzhledu a designové kvality týče. Pohled na tohle vozítko se vám nejspíš dlouho neomrzí a leckdo se za ním otočí. Cílovou skupinou, která si jej koupí, nejspíš nebudou početné rodiny nebo podnikatelé, kteří najezdí měsíčně tisíce kilometr po republice, i tak se po několika měsících na trhu ukazuje, že si novinka od Citroënu našla své příznivce.

Nový Citroën C3 1.2 PureTech 68 MAN

Základní cena modelu je 244 900 korun včetně DPH.

Hodnocení Budějcké Drbny

Plusy

+ designové zpracování karoserie a interiéru
+ slušná výbava ve specifikaci Feel
+ přesné řízení

Minusy

- dlouhé řazení
- absence klimatizace a autorádia v základné verzi

Veškerá technická data k Novému Citroënu C3 1.2 PureTech 68 Man najdete zde.

Kontakt na prodejce:
City - Car a.s.
Rudolfovská 42,
370 01 České Budějovice.

tel: 777 737 006
e-mail: sekretcb@citycar.cz
web: citroen.citycar.cz
Facebook

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky hodnocení, Citroën, motor, spotřeba, test, Citroën C3, interiér, Drbna.cz, vzhled, Ondřej Smetana, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Citroën C3: Obratný pomocník do města, za kterým se leckdo otočí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.