Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rychlost skluzu zbrzdí větší proud vody, říká město. Expert jejich tvrzení vyvrací

Českobudějovický tobogán je zatím stále mimo provoz, podle vyjádření vedení města je důvodem jeho vysoká rychlost. My jsme se ale obrátili na člověka, který tobogány prodává a tvrzení, že rychlost skluzu se dá zbrzdit větším proudem vody ho překvapila.

Tobogán, který vyšel na zhruba 6 milionů měl být v provozu už koncem srpna. Práce byly naplánované tak, aby co nejméně zasáhly do chodu plaveckého stadionu. Bylo potřeba zvýšit nástupní věž a provést stavební úpravy. „Tobogan je funkční, ale některé osoby při zkouškách jezdily příliš rychle, což není bezpečné. Provozovatel tudíž nedostal od specializované akreditované zkušebny bezpodmínečný certifikát pro bezpečný veřejný provoz. Získá ho až poté, kdy rychlost skluzu zbrzdí, což zajistí větší proud vody v toboganu. Staré čerpadlo, které vodu pro tento proud čerpá, sice má výkonovou rezervu, ale ukázala se jako nedostatečná,“ řekl náměstek primátora Petr Holický.

„Tam jde o to, jak těžký člověk zkoušku dělal, záleží také na hloubce koryta a jeho sklonu. V těchto případech se většinou uvažuje o takzvaném protiproudu, který je na některých místech v tobogánu. O snížení rychlosti, zvětšením proudu, jsem ještě neslyšel. Podle mého se rychlost ještě zvětší. Pokud je nutné snížit rychlost jízdy, obvykle je nutné upravit tvar, nebo sklon dráhy tobogánu," popisuje prodejce tobogánů.   

Jestli bude zhotovitel, kterým je společnost Berndorf Bäderbau, Bystřice, pokutován za nedodržení termínu nechtěl náměstek primátora prozradit. Návštěvníci by se v novém, asi o sedm metrů delším a modernějším, tobogánu mohli svézt během února. Přesné datum zatím není. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky tobogán, plavecký stadion, České Budějovice, BERNDORF BÄDERBAU

Rychlost skluzu zbrzdí větší proud vody, říká město. Expert jejich tvrzení vyvrací  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.