Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V neděli budeme spát o hodinu méně. Na Černé věži musí ručně přetočit čas věžní Jan Vančura

V noci ze soboty na neděli si na hodinkách budeme muset posunout rafičky o hodinu dopředu. Nastane totiž znovu letní čas. Větší práci bude mít se změnou času věžní Černé věže Jan Vančura, který přetáčí na budějcké dominantě hodiny pravidelně od roku 1994. Za tři roky mu ale tato povinnost pravděpodobně skončí.

„Nejprve musím nastavit bití, aby pak hodiny odbíjely správný čas, potom musím pohnout rafikami. To se dělá přes centrální kolo, které pohybuje oběma ručičkami. Hodinový stroj pochází z roku 1871 a je mechanický, takže se vše děje ručně. Nastavím je naprosto přesně podle ukazatele času, který je řízen atomovými hodinami ve Frankfurtu nad Mohanem,“ popisuje Jan Vančura.

Účelem zavedení letního času byla původně úspora elektrické energie, která by byla jinak potřeba pro večerní osvětlení. Nyní jsou ale úspory elektřiny minimální.

Na letní čas budou přecházet i hodiny na historické radnici. Tady je ale princip podstatně jednodušší. Od roku 1995 je zde elektrický stroj a čas se mění přes satelit.

Díky nedávnému rozhodnutí Evropského parlamentu by mělo povinné střídání času skončit v roce 2021. Členské státy Evropské unie se ale zatím neshodnou, jaký čas by měl platit. Postup by měly podle europoslanců státy koordinovat, aby nedošlo k případnému narušení jednotného trhu.

Jaký čas by měl podle vás zůstat?

Celkem hlasovalo74 čtenářů

Foto Jana Kroneislová

Štítky čas, změna, Černá věž, letní čas, Jan Vančura, Evropská unie, Evropský parlament, Frankfurt nad Mohanem

V neděli budeme spát o hodinu méně. Na Černé věži musí ručně přetočit čas věžní Jan Vančura  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.