Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Temelíně začnou zavážet palivo. Zkusí i soubory od Westinghouse

Přesně 163 palivových souborů zavezou temelínští technici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Bude mezi nimi i šest zkušebních palivových souborů společnosti Westinghouse Sweden Electric. Elektrárna je hodlá v nadcházejících letech testovat.

Palivo Westinghouse se tak do jihočeské elektrárny vrátí po necelých deseti letech. Zatím jenom šest palivových souborů a pouze na testování. „Neznamená to přechod na americké palivo. Jde pouze o testování pro ověření vlastností a oboustranné získání know-how před výběrem dodavatele pro další kontrakt. Se stávajícím výrobcem máme nasmlouvaný objem paliva do roku 2023 a smlouva nám umožňuje, v případě potřeby, uplatnit opci na další překládky,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Přestože palivo od Westinghouse bude tvořit pouze tři procenta z celkového počtu palivových souborů v reaktoru, jeho zavezení předcházelo náročné licenční řízení. „Naprostou prioritou je samozřejmě bezpečnost. I proto licencování trvalo téměř tři roky, vzniklo přes sedm desítek technických zpráv, analýz a posudků, které mají dohromady přes sedm tisíc stran,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

Šest palivových souborů od společnosti Westinghouse Sweden Electric bude v reaktoru pracovat spolu s palivem od stávajícího temelínského dodavatele společnosti TVEL. Ta Temelínu palivo dodává od roku 2010. „Loni do reaktoru druhého bloku energetici zavezli čtyřicet osm modernizovaných palivových souborů TVEL, které doplnily původní typ paliva. Podle výrobce je nové palivo mechanicky odolnější, palivové pelety mají jiný design a změny jsou i v pokrytí paliva,“ vysvětlil mluvčí Temelína Marek Sviták.

Odstávka prvního bloku začala 1. března. Během dvou měsíců energetici vymění téměř třetinu paliva, zkontrolují bezpečnostní systém i turbínu nebo vyzkouší nový kontejner na použité palivo od nového dodavatele Škody JS. V plánu mají přes dvanáct tisíc činností včetně sedmdesáti investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tusíc lidí. Začátek odstávky druhého bloku je plánován na druhou polovinu června.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, palivo, odstávka, Westinghouse Electric Company, TVEL, ČEZ, Jan Kruml, Jaderná elektrárna Temelín, Škoda JS

V Temelíně začnou zavážet palivo. Zkusí i soubory od Westinghouse  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.