Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U Budějc se objevily letáky s informacemi o otrávených návnadách. Položené by měly být u Vrbenských rybníků

V okolí Vrbenských rybníků u Českých Budějovic se objevují letáky, na kterých je napsáno, že v lokalitě jsou otrávené návnady na přemnoženou škodnou zvěř. Ornitologové a ekologické sdružení Calla na případ upozornili krajský úřad, českobudějovický magistrát, Českou inspekci životního prostředí a Agenturu pro ochranu přírody. Podle nich však může jít jen o provokaci.

„Doufám, že anonymní autor otrávenými návnadami pouze vyhrožuje. Pokud by je někdo v přírodě opravdu rozmísťoval, páchal by hned několik trestných činů najednou a ohrozil by nejen volně žijící zvířata a domácí mazlíčky. Otrávené návnady jsou samozřejmě nebezpečné i pro lidi,“ říká Jiří Řehounek z Cally.

Dodal, že kladení otrávených návnad je trestným činem. Nejčastěji se na to používá karbofuran, což je toxická látka a v zemědělství se její pomocí hubí hmyz. „Pokud po prozkoumání místa nálezu existuje důvodné podezření, že někdo otrávenou návnadu skutečně položil, předáváme případ kriminální policii," uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Letáky rozmístěné v lokalitě upozorňují na to, že by si majitelé měli hlídat své psy a nepouštět je volně do terénu. Traviči pokládají otrávené návnady (kusy masa, mrtvá zvířata, vejce) do přírody, aby se zbavili tzv. „škodné“. Karbofuran však zabíjí bez výběru druhy běžné i ohrožené, divoká zvířata i domácí mazlíčky na procházce.

Autoři | Foto calla.cz

Štítky ČR, příroda, správa, Jihočeský, České Budějovice, rybník, Česká inspekce životního prostředí, Zdeněk Vermouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Budějc se objevily letáky s informacemi o otrávených návnadách. Položené by měly být u Vrbenských rybníků  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.