Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žižkárna nabídne lidem víc kulturních možností, představuje projekt Jan Mádl

Žižkárna. Takový název nese nový projekt několika Budějčáků, kteří chtějí oživit kulturní prostor v krajském městě a zároveň vrátit život do míst, které už dlouho ležely ladem. Žižkovy kasárny by se tak v nejbližších letech mohly proměnit na prostor podobný pražské Kasárně Karlín.

Nápad na oživení kulturního prostoru v Budějcích měl Jan Mádl, předseda spolku Pomáháme sportem, už dlouho. „Kultura v Budějcích není špatná. Máme výborné divadlo, Filharmonii. Ale je to podle mě zábava pro užší okruh lidí. Proto jsme chtěli přijít s něčím, co nabídne možnosti dalším lidem,“ vysvětluje počátky nápadu Mádl.

ČTĚTE TAKÉ: Kasárny se promění v kulturní chrám. V květnu areál vyzkouší Majáles

Jedním z impulsů, proč do projektu jít, byla také možnost získání části Žižkových kasáren. „V Praze byl skvělý kulturní prostor v nákladovém nádraží. To se potom začalo předělávat a lidé se přesunuli do kasárny Karlín. Jel jsem se tam podívat, ten prostor mě nadchnul a chtěl jsem něco podobného i u nás. Věděl jsem, že by se do Žižkových kasáren měl během několika let stěhovat magistrát. A tak jsem si řekl, proč ten prostor dočasně nevyužít. Teď to vypadá, že se magistrát nikam stěhovat nebude, takže se možná bavíme o projektu, který nebude časově omezený na pár let,“ popisuje předseda spolku.

Inspirací mu byla právě Kasárna Karlín v Praze, která už přes dva roky nabízí prostor pro setkávání všech generací. Najdeme tam kavárnu, bar, kino, pískoviště, galerii nebo místo pro sport. A stejnou vizi má i skupina kolem Jana Mádla, která na projektu v posledních dnech intenzivně maká. „V první řadě tam vznikne příležitostná kavárna a bar. Postupně to chceme měnit ze „stánkového prodeje“ na stálé místo pro lidi. Výhledově by se mi třeba líbilo i něco jako je v Londýně Borough market. Takový street food,“ přibližuje Mádl část plánů.

Na realizaci se s ním podílí Martin Novotný a Radek Matoušek ze skupiny Akční Budějčáci a David Dvořák, který v Budějcích vlastní dvě kavárny, a má tak zkušenosti s gastro provozem. Všichni teď společnými silami dávají dohromady zázemí. To bude v jedné z menších budov v kasárnách. „Teď tam aktuálně děláme omítky, elektřinu, uklízíme, zaděláváme díry ve zdech, repasujeme světla. Trochu nás tlačí čas, protože první akce tam bude už v rámci Majálesu. Po něm bychom se chtěli vrhnout na okna, která zrekonstruujeme. Z venku chceme budovu opracovat na cihly. Celkově bude do projektu zapojený také street art, takže třeba garáže, které jsou v blízkosti naší budovy, máme dovoleno pomalovat, samozřejmě ale ne žádné nesmyslné grafity, ale opravdové umění,“ popisuje dál Mádl.

K dispozici bude mít Žižkárna kromě menší budovy také venkovní prostor a časem jednu z větších budov, kde by mělo vzniknout právě kulturně kreativní centrum. Projekt by měl na začátku sloužit hlavně Budějčákům, později by měl přilákat i turisty. „Náměstí, Černá věž, Masné krámy a širší centrum. To je podle mě vše, co město aktuálně turistům nabízí. Tohle se dá stihnout za jeden den a turisté potom odjíždějí do lokalit kolem, což potvrzují i statistiky. Chceme, aby se v Budějcích zdrželi déle a zašli si právě třeba na program do Žižkárny,“ vysvětluje Jan Mádl.

Už v červnu se můžeme těšit v „nových“ prostorech na menší studentské festivaly, v plánu je i koncert nebo známý kinematograf. Vše je ale zatím „v plenkách“. Zatěžkávací zkouškou bude právě program v rámci Majálesu.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Žižkárna, Jan Mádl, rozhovor, kultura, kasárna, projekt, Karlín, kavárna, České Budějovice, majáles, Praha, David Dvořák, Martin Novotný, Londýn, divadlo

Žižkárna nabídne lidem víc kulturních možností, představuje projekt Jan Mádl  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.