Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Teplárenský komín ožil. Zabydlel se na něm sokolí pár s třemi mláďaty

Nevídaný unikát si může na své konto připsat stodvacetimetrový teplárenský komín ve Vrátě. Hliníkovou budku, která je na něm umístěna, si oblíbila samice sokola stěhovavého. Poprvé se tady objevila už v červnu 2017. Letos se vrátila, a ne se sama. S sebou přivedla svého partnera a o Velikonocích se jí vylíhla dokonce tři mláďata.

Hliníková budka stojí na komíně Teplárny v Novém Vrátě od prosince 2016. Poprvé se v ní samice sokola stěhovavého, který je v České republice kriticky ohrožený, objevila v červnu 2017. Poté ale z budky zmizela a její hnízdiště využívali poštolky. Dravec se ale v říjnu loňského roku vrátil a od té doby ho mohou lidé sledovat na online kameře pravidelně. Letos ale na záběrech neuvidí jen samici. Mohou totiž sledovat celou sokolí rodinu. „Areál výtopny disponuje přirozeným přírodním prostředím. Sokolí jedinci se v krajské metropoli pohybovali již několik let, ale až letos poprvé vytvořili pár a zahnízdili, na Českobudějovicku je to unikátní situace,“ popsala teplárna na svém webu.


Zdroj: Facebook Teplárna České Budějovice

V hnízdě teď vyrůstají dvě samičky a jeden sameček. V pátek 10. května byla všechna mláďata okroužkována. „Mláďatům bylo v době kroužkování kolem dvaceti dnů. Jsou zdravá a v dobré kondici," řekl ornitolog, zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife Václav Beran.

Sokolí pár okroužkovaný bohužel není, ornitologové tedy nevědí, odkud pochází. Podle Berana se nejspíš jedná o mladé jedince a pravděpodobně se jedná o jejich první mláďata. „Příští rok se uvidí, zda tento úspěch zopakuje,“ uzavírá ornitolog.

Dospělosti se dožije jen zhruba třetina jedinců. V přírodě podle vědců přežijí jen ti nejsilnější. Samičky se od svého rodiště posouvají jen několik desítek kilometrů a tam hledají nová teritoria. Ta by se teď mohla rozšířit směrem na východ.

Foto Teplárná České Budějovice

Štítky Teplárna, České Budějovce, sokol, komín, Velikonoce, Facebook, Muzeum města Ústí nad Labem, Česko

VIDEO: Teplárenský komín ožil. Zabydlel se na něm sokolí pár s třemi mláďaty  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.