Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kouzla a čáry přivedly k Temelínu 1500 návštěvníků

Čáry, máry, Temelín. Asi tak nějak znělo zaklínadlo kouzelníka Pokustóna, které v sobotu 25. května přivábilo k Informačnímu centru Jaderné elektrárny Temelín 1500 malých a velkých návštěvníků. Asi fungovalo, protože účast tolika dětí a dospělých na šestém ročníku Temelínského čarování organizátory překvapila.

„Že vyrovnáme loňský návštěvnický rekord nás ani nenapadlo, protože souběžně se konají velké akce pro děti v Rudolfově u Českých Budějovic, na Hluboké a v Týně nad Vltavou. Skvěle nám ovšem vyšlo počasí a svoji roli pravděpodobně sehrála i tradice, kdy letos jsme u Infocentra kouzlili už pošesté,“ uvedla vedoucí Infocentra JE Temelín Jana Gribbinová.

Základním stavebním kamenem bezmála čtyřhodinového programu zábavného odpoledne byla hra pro návštěvníky ve věku od dvou do patnácti let „Po stopách kouzelníka Pokustóna“. Na sedmi stanovištích v zámeckém parku děti vyráběly kouzelnické hůlky, sázely kouzelné květiny, míchaly barvy, skákaly v pytli, prolézaly králičí norou apod. Cestou si mohly prohlédnout včelí úly nebo se nechat svézt na lodi. Každý, kdo absolvoval všechny disciplíny, dostal čarodějnický diplom. Kdo měl převlek, mohl navíc soutěžit také o nejlepší čarodějnický kostým.

„Moc se mi líbila projížďka na loďce po rybníku a vůbec jsem se nebála. Dostali jsme i plovací vesty a jel s námi kapitán,“ prohlásila sedmiletá Karolínka z Týna nad Vltavou, zatímco její rodiče si pochvalovali příjemnou procházku zámeckým parkem. Soutěže doprovázela vystoupení dětských uměleckých souborů, ukázky chemických pokusů a k vidění byla i technika temelínských profesionálních hasičů. Nechyběl skákací hrad a občerstvení.

„Ještě musíme opéct špekáčky a bude to kompletní,“ poznamenala Karolínčina maminka Klára. Organizátoři Temelínského čarování totiž připravili i speciální improvizované ohniště a na místě byly k mání špekáčky a bodce k opékání. Osmiletý Fanda z Křemže prozradil, že se nechal vyfotit na velké motorce. „Byla to Honda,“ konstatoval.

Na Temelín totiž v sobotu dorazila i padesátka příznivců motocyklů značky Honda Goldwing z celé ČR. Akci v rámci pravidelných setkání připravili jejich českobudějovičtí kolegové.  Po přibližně půlhodinové prezentaci v kinosále infocentra vyjeli motorkáři, tentokrát autobusem energetiků, také na prohlídku střeženého prostoru elektrárny.

Štítky Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, Týn nad Vltavou, Honda, České Budějovice, Rudolfov, Hluboké, Česko, turistické centrum, zámecký park

Kouzla a čáry přivedly k Temelínu 1500 návštěvníků  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.