Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Budějcích vyzvedli ostatky zpovědníka Přemysla Otakara II.

Archeologové v Českých Budějovicích dnes vyzvedli dřevěnou schránku, v níž jsou pravděpodobně uloženy ostatky Jindřicha Libraria. Byl prvním převorem českobudějovického kláštera dominikánů, zpovědníkem a důvěrníkem krále Přemysla Otakara II. Průzkum inicioval kardinál Dominik Duka, který se dnes akce v klášteře na Piaristickém náměstí zúčastnil. Z počátku 20. století existuje seznam předmětů, které ve schránce jsou.

Přemysl Otakar II. město České Budějovice založil. Schránu objevili archeologové při záchranném výzkumu a geofyzikálním průzkumu kláštera. V klášterním kostele Obětování Panny Marie se v jedné z gotických zdí podařilo detekovat a potvrdit dutý prostor a v něm dřevěnou schránu a písemnosti. Průzkum se odehrál v lednu 2019, dnes archeologové z dutiny vyzvedli postupně pamětní seznam dělníků z renovace kláštera v roce 1893, noviny Národní politika z téhož roku, básnickou sbírku Jaroslava Vrchlického a na závěr schránu, v 10:50.

Všechny předměty budou archeologové restaurovat. Ostatky provizorně uloží do nového dřevěného relikviáře a budou je antropologicky zkoumat. Novinářům to dnes řekla archeoložka z Jihočeského muzea Zuzana Thomová.

Librarius, který zemřel v roce 1281, byl po celou dobu existence kláštera považován za blahoslaveného. Králi Přemyslu Otakarovi II. prý poradil, aby si založením nového kláštera vyprosil od Boha narození vytouženého potomka a dědice, pozdějšího krále Václava II.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky archeologie, církev, České Budějovice, Přemysl Otakar II., klášter, Dominik Duka, Piaristické náměstí, Jaroslav Vrchlický, Václav II. Český, Národní politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích vyzvedli ostatky zpovědníka Přemysla Otakara II.  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.