Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Alšovka představí jednu z největších výstav Kamila Lhotáka. Vznikne i dokumentární film

Alšova jihočeská galerie připravuje pro výstavní sezónu 2019 jako hlavní projekt výstavu s názvem „Kamil Lhoták a jeho svět“, která bude probíhat v hlavním sále Zámecké jízdárny AJG v Hluboké nad Vltavou v termínu 23. června – 6. října. Autorem a kurátorem celého výstavního projektu je Libor Šteffek, autor několika knižních monografií k dílu Kamila Lhotáka a přední odborník na jeho dílo.

Tato historicky největší výstava prací Kamila Lhotáka představí umělcovu tvorbu ve třech zásadních oblastech – malbě, kresbě a grafice, přičemž ve všech těchto směrech bude zachycena Lhotákova vývojová linie od počátků v 30. letech až do završení činnosti v 80. letech minulého století.

Rozsah výstavy bude opravdu mimořádný – již nyní je potvrzeno 400 pečlivě vybraných položek jak ze státních, tak soukromých sbírek z České republiky i zahraničí. Tento unikátní rozsah umožní zmapovat retrospektivním způsobem umělcovo dílo, a hned několikanásobně  překonat i ty největší výstavy, které se dílem Kamila Lhotáka dosud zabývaly. Navíc v rámci  výstavy vznikne dokumentární film o životě a díle Kamila Lhotáka, kde budou spolu s odborným komentářem prezentovány zásadní vystavené práce, které tak budou přiblíženy ještě širšímu okruhu zájemců o jeho dílo.

Kamil Lhoták patří bezesporu k největším a nejvšestrannějším českým umělcům 20. století. Narodil se 25. července 1912 v Praze. Ačkoliv neprošel žádnou speciální akademickou průpravou, byl v kontaktu s uměním již od svých mladých let. Spolu s matkou, která měla k výtvarnému umění velmi blízko, navštěvoval expozice různých autorů, které výrazně formovaly jeho uvažování o umění. Během studia na gymnáziu se začaly projevovat jeho výtvarné schopnosti a na konci třicátých let se definitivně rozhoduje pro uměleckou dráhu.

Připravovaná výstava si klade za cíl přiblížit a na vystavených dílech názorně dokumentovat celý umělcův vývoj.

Tisková zpráva

Štítky Alšova jihočeská galerie, výstava, Kamil Lhoták, dokumentární film, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, projekt, Česko, Praha

Alšovka představí jednu z největších výstav Kamila Lhotáka. Vznikne i dokumentární film  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.