Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Modré zóny se rozšíří na Pražské předměstí od listopadu. První dva měsíce budou zdarma

Budějce čeká od listopadu další rozšíření parkovacích zón. Modré čáry se tentokrát objeví na další části Pražského předměstí. Lidé si tak budou muset zvykat na placené parkování tam, kde doteď mohli parkovat zadarmo. Většina obyvatel ale nový systém vítá.

První fázi parkovací revoluce spustilo město už v minulém roce. Přes počátečný neshody a problémy si ale většina tamních obyvatel na nový systém zvykla a je s ním spokojená. „Já si nemůžu stěžovat, málokdy se teď stane, že nemám kde zaparkovat. Téměř vždy najdu místo, což se předtím říct nedalo,“ popisuje Martina Nováková, která bydlí v ulici Bedřicha Smetany.

Další rozšíření se týká lokality od Pražské třídy, Strakonické ulice, Husovy třídy až po řeku Vltavu. Přesah by měl být až na Mlýnskou stoku. Systém bude podle náměstka primátora Viktora Lavičky stejný, jako v první fázi. „První kampaň jsem nastavoval já, ještě když jsem seděl v Dopravním podniku, takže si dokážu ohlídat, aby byla v tomto případě kontinuita. První vlna byla trochu hektická, nechceme tyto věci opakovat a chceme, aby bylo vše předáno obyvatelům jako balíček, takže veškeré činnosti a věci s tím spojené, budou spuštěny k tomu datu D,“ uvedl Lavička.

Město počítá se spuštěním 1. listopadu. Datum je klíčové i kvůli počasí. Pozdější termín už by podle Lavičky mohl způsobit problémy s grafickým značením zón. „V tuhle chvíli už máme všechny neznámé vyřešeny, takže nevidím důvod, proč bychom to neměli stihnout,“ dodal náměstek pro dopravu.

V zónách by měli zaparkovat hlavně ti, kteří mají v dané lokalitě trvalé bydliště nebo provozovny. „Město si od projektu slibuje, že parkování dostane nějaký řád. Není to represe, ale je to regulativní opatření,“ řekl Lavička. Parkovací automaty, které dodá stejná firma, jako v první fázi, vyjdou město zhruba na 20 milionů korun bez DPH. Dopravní značení vyjde na další tři miliony bez DPH.

Stejně jako systém, zůstanou stejné i ceny parkování. „Stání v parkovacích zónách vyjde rezidenty na 400 až 500 korun za rok, abonenti a vlastníci nemovitostí zaplatí za roční stání na čtyři až pět tisíc korun,“ doplnil náměstek primátora Ivo Moravec. Podle něj budou po spuštění první dva měsíce zdarma, platit se tedy začne od nového roku.

Další rozšíření

Lavička uvedl, že město výhledově zváží, zda by zóny nezavedlo také v některých jižních částech Českých Budějovic. Jedná se o čtvrti, kde rovněž nyní parkují lidé, kteří dojíždějí z okolí do metropole do zaměstnání. „Ovšem předpokladem pro to musí být záchytné parkoviště s navazující městskou hromadnou dopravou. A to třeba v případě Pražského předměstí existuje v Jírovcově ulici a ještě se navýší jeho kapacita," řekl Lavička.

Foto Jana Kroneislová

Štítky parkování, České Budějovice, modré zóny, Pražské předměstí, Bedřich Smetana, Martina Nováková, Ivo Moravec, Vltava

Modré zóny se rozšíří na Pražské předměstí od listopadu. První dva měsíce budou zdarma  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.