Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Závodníci z budějovického TJ Karate září i v říjnu

Karatisté českobudějovického TJ mají za sebou velice úspěšný start do druhé poloviny závodního roku. V závěru září reprezentovali vybraní závodníci na mládežnické světové lize v Monterrey v Mexiku. O několik dní později čekal závodníky náročný víkend. Na programu byly hned dvě akce. Národní pohár žactva v Hodoníně a Euro Grand Prix v Plzni. Za návrh logistických přesunů a obsazení trenérských postů na jednotlivé závody by se nemusel stydět nejeden student logistiky.

Před samotným ohlédnutím za závody je nutné zmínit jednu podstatnou věc. Českobudějovické TJ Karate se v průběhu letních měsíců spojilo s Karate Tygr Karlovy Vary. Došlo tak ke spojení celků, které jsou vzdáleny geograficky, ne však hodnotami.

TJ Karate České Budějovice bylo založeno v roce 1973 a řadí se tak k nejstarším karate klubům České republiky. Aktuálně má více jak 600 členů. V satelitních oddílech v Boršově, Borovanech a Voďnanech působí více jak 80 závodníků. V létě 2019 se do organizační struktury připojil Karate Tygr Karlovy Vary a Shindókan Jindřichův Hradec.

„O spojení s nejsilnějším celkem českého závodního karate jsme uvažovali poměrně dlouhou dobu. Na národních a mezinárodních závodech budeme vystupovat pod jednou identitou. Už před spojením s českobudějovickým klubem docházelo k častým sparingovým akcím, výměně informací a zkušeností. Během léta jsme to pouze stvrdili,“ říká Jan Ruth, šéftrenér Karate Tygr Karlovy Vary.

Cestu do Mexika tedy absolvovali nejen závodníci českobudějovického klubu, ale také závodníci z Karlových Varů, které doplnil Petr Podrábský z Ústí nad Labem. Náročnost cesty, odlišné podnebí a gastronomie si vyžádali svou daň v podobě střevních potíží u Adély Průchové, která do zápasů nastupovala s velkým sebezapřením.

Ostatní závodníci nebyli nijak limitování a podali maximální výkony. Odměnou jím byly skvělé výsledky a umístění. Nejvýraznější výsledkovou stopu zanechala Lucy Hrdličková, která se ve své kategorii dívek do čtrnácti let umístila na skvělém druhém místě a domů přivezla velice cenný kov.

Martina Šáchová, Martin Eliáš a Petr Podrábský obsadili shodně páté místo, získali tedy pomyslnou bramborovou medaili. V závodním karate se totiž udělují dvě třetí místa, naopak se neobsazuje čtvrtá příčka. Lucy Hrdličková kromě kategorie kumite (sportovní zápas) nastoupila v kategorii kata (sestavy), kde obsadila krásnou sedmou příčku.

„Na této mládežnické světové lize startovalo pět set sedmdesát dva závodníků z třiceti čtyř států světa. Výsledky našich svěřenců jsou obdivuhodné. Prošli náročnými zápasy a do Čech si povezou cenné zkušenosti. Všem patří velký dík za reprezentaci našeho klubu, potažmo České republiky,“ hodnotí spokojený šéftrenér TJ Karate České Budějovice Miroslav Hýsek.

Výsledky světové ligy mládeže v Mexiku:


2. místo Lucy Hrdličková KUMITE U14 -42 kg
5. místo Martina Šáchová KUMITE U18+59 kg
5. místo Martin Eliáš KUMITE U16 +70 kg
5. místo Petr Podrábský KUMITE U18 -68 kg
7. místo Lucy Hrdličková KATA U14

Do Plzně, do Hodonína a zpět

První říjnový víkend byl pro většinu českých závodníků v duchu prestižní Euro Grand Prix, která se konala v Plzni. Aby toho nebylo málo, tak v ten samý víkend probíhal Národní Pohár mládeže v Hodoníně. Obě místa jsou od sebe vzdálena více jak 360 kilometrů. To však nebránilo vybraným nejmenším závodníkům startovat na obou akcích. Na Národním Poháru v Hodoníně sesbírali závodníci českobudějovické TJ Karate spoustu cenných kovů nebo bodů do celkového hodnocení, které ovlivňuje jejich případný start na prosincovém mistrovství republiky. Celkově si závodníci českobudějovického TJ Karate přivezli 7 zlatých, 6 stříbrných a 17 bronzových medailí a stali se tak nejúspěšnějším celkem Národního Poháru v Hodoníně.

V sobotním programu plzeňské Grand Prix se nejvíce dařilo nejzkušenější závodnici Lucii Veithové, která zvítězila jak ve své váhové kategorii, tak v kategorii bez rozdílu hmotnosti. Další přesvědčivý výkon podala po rekonvalescenční pauze Adriana Crhonková, která ovládla svou váhovou kategorii v seniorkách. Velmi přesvědčivými výkony nadchl dorostenec Kryštof Ruža, který v nabité konkurenci ani jednou nezaváhal a připsal si velmi cenné vítězství. Bronzové medaile přidali Martina Šáchová, Andrea Květoňová a Martin Eliáš.

V neděli ke svým zápasům nastoupili žáci a junioři. Zlato vybojoval Ondřej Bednář, který nezaváhal ani v jednom zápase a Vanessa Osouchová, která se ve finále utkala s tréninkovou partnerkou Lucy Hrdličkovou. Obě závodnice si během svých eliminačních zápasů vedli na výbornou. Bronz přidala Andrea Květoňová v juniorské kategorii a Adéla Průchová.

TJ Karate České Budějovice se ziskem 6 zlatých, 1 stříbrné a 5 bronzových medailí stalo nejúspěšnějším klubem celého turnaje.

„V Plzni se nám dlouhodobě moc nedařilo. Jsem rád, že jsme toto pomyslné prokletí prolomili a naši závodníci potvrdili svou kvalitu. Pro naše trenéry nebyl podstatný pouze výsledek. Příjemným překvapením byly hlavně výkony jednotlivých závodníků,“ shrnul šéftrenér Miroslav Hýsek.

Autoři | Zdroj Tisková zpráva TJ Karate

Štítky TJ Karate, karate, Mexiko, závod, úspěch, sport, Hodonín, Plzeň, Grand Prix, Monterrey, Karlovy Vary, Česko, České Budějovice, bronzová medaile

Závodníci z budějovického TJ Karate září i v říjnu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.