Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z bývalého odkaliště na Srubci bude po skončení rekultivace lesopark

Bývalé odkaliště teplárenského popílku na Srubci se promění v přírodní lesopark. Teplárna tam plánuje v polovině roku 2021, kdy skončí rekultivace místa, vysadit zeleň. Náklady na samotnou rekultivaci jsou kolem 130 milionů korun.

Zhruba 50 hektarová plocha sloužila teplárně téměř třicet let. Ukládala sem vedlejší produkty po spálení uhlí, které na místo dopravovala jako hydrosměs od kotlů v areálu na Novohradské.

Příprava rekultivace a získání všech potřebných povolení probíhala od roku 2005. „Základem technické rekultivace je postupné snižování hladiny a odpouštění odkalištních vod, modelace terénu a překrytí rekultivačním materiálem,“ vysvětluje Martin Žahourek, člen představenstva budějcké teplárny.

Minulý rok teplárna odvodnila vnitřní část odkaliště a překryla ho spodní rekultivační vrstvou. Letos na technickou rekultivaci navazuje biologická, ve které budou upravené plochy překryty ornicí s následným ozeleněním. K tomu byl využit i materiál z deponie teplárny v Mladém. Součástí projektu je také vytvoření nového koryta Hodějovického potoka s meandry a tůněmi.

V polovině roku 2021 by měla rekultivace bývalého odkaliště skončit a území bude podle teplárny pokryto zelení. Vzniknout by tak měl přírodní lesopark s přirozeným vodním tokem. „Pro ekologii a zlepšení životního prostředí ve městě děláme mnoho. Jde o investice za stamiliony. Od ekologizace zdrojů po zvyšování energetické účinnosti a efektivity dodávek energií. A toto je jedno z dalších a významných opatření,“ říká Václav Král, předseda představenstva českobudějovické teplárny.

Foto Teplárna České Budějovice

Štítky odkaliště, teplárna, Srubec, lesopark, rekultivace, Václav Král

Z bývalého odkaliště na Srubci bude po skončení rekultivace lesopark  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.