Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeské muzeum otevírá novou stálou archeologickou, přírodovědnou a národopisnou expozici

PR článek

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích otevře stálou archeologickou, přírodovědnou a národopisnou expozici. Ta se široké veřejnosti otevře 17.ledna. Cílem je probudit v návštěvnících tu část mozku, kterou známe z dětství: svět představ a fantazie, ústící v poznání a poučení.

„Základní filozofií expozice je vytvoření prostředí, které na návštěvníka působí emotivně, vtahuje ho do tématu a postupným objevováním vyvolává další touhu po poznání. Je založeno na principu vcítění, vtažení návštěvníka do prostředí, doby a času daného tématu," řekl ředitel Jihočeského muzea v Českých Budějovicích František Štangl.

V každé expozici je architektonické ztvárnění směřováno k docílení požadovaného didaktického účinku - vžít se do prostředí děje, pobýt chvilku v kousku historie, pochopit souvislosti tématu a odnést si v sobě poznatky domů. Cílem je probudit v návštěvnících tu část mozku, kterou známe z dětství: svět představ a fantazie, ústící v poznání a poučení. Expozice disponuje moderními audiovizuálními technologiemi, akčními prvky a je určena všem věkovým kategoriím. Připraven je i zábavný vzdělávací program pro školy.

Archeologická expozice

Archeologická expozice Jihočeského muzea je koncipována jako procházka nejstaršími dějinami jižních Čech, v níž jsou vedle obecné charakteristiky každého období zdůrazněny nejvýznamnější fenomény pro danou epochu. Kromě vlastních exponátů a textů je expozice doplněna dotykovými obrazovkami, fyzickými modely (mezolitický lovec, neolitická žena, halštatský velmož z Rovné, třísovské oppidum, hradiště u Němětic), filmem (neolitická žena při sklizni obilí), 3D virtuálními rekonstrukcemi (osada z doby bronzové, oppidum v Třísově) a řadou edukačních prvků (repliky kovových seker, rekonstrukce hrobu keltského bojovníka, edukační chata). Celou expozici provází časová osa s vyznačenými nejvýznamnějšími událostmi světových dějin v kontextu jihočeského pravěku a raného středověku. V závěru expozice je pozornost věnována i metodologii a dějinám oboru.

Přírodovědná expozice

Prostory expozice začínají úvodní chodbou, kde jsou představeny vegetační, klimatické a geologické parametry jižních Čech a jejich provázanost se sousedními Alpami. V infokiosku a na přilehlé mapě se můžeme seznámit s některými z chráněných území jižních Čech.

Dalším je sál lesů a bezlesí jižních Čech, kde se nachází expozice suchozemských biotopů. Uprostřed je centrální dioráma, kde je rašelinný les, rašeliniště i přirozený smíšený les. Zde zaujme náš největší obratlovec - los evropský. Neméně zajímaví jsou i další představitelé jako jelen, srnec, liška aj. Na zadní stěnu tohoto dioramatu lze promítat živočichy, které si návštěvník sám zvolí. Stěny po obvodu sálu jsou věnovány jednotlivým významným přírodním biotopům a fenoménům jižních Čech. Každý biotop je popsaný a doplněný výsuvnými herbáři, vitrínou s živočichy, lyofilizovanými houbami a vitrínkou s příslušníky bezobratlých. Je zde představeno 7 významných biotopů a fenoménů jižních Čech, jako jsou rašeliniště, horské smrčiny, vliv Alp v podobě alpských prvků, výstupy vápenců v Předšumaví, opuštěné kulturní bezlesí, kulturní lesy a přirozené smíšené lesy. V dioramatech i vitrínách v celé expozici jsou vystaveny lyofilizované houby, tato úprava přírodních hub je unikátní. V sále lesů je navíc v dioramatu ve vitrínách při zemi představena sbírka modelů hub K. Voneše. Po obvodu dioramatu jsou ve výsuvných šuplících ukázky mechů, lišejníků, plodů a bezobratlých. Více informací lze získat ve zde umístěném infokiosku. 

Druhý sál je sálem vod jižních Čech. Zde je model řeky, na kterém lze pozorovat, jak teče voda, jak se tok mění v jednotlivých ročních obdobích, které lze navolit. Na stropě nad řekou je promítáno aktuální počasí, které v daném ročním období panuje. Na druhé straně sálu je dioráma rybníka s jeho nejbližším okolím. Jsou zde ukázky vodních ptáků, ryb, bezobratlých, rostlin i hub vyskytujících se na hrázi a je možné nahlédnout i do vydří nory. Následují významné biotopy, jako jsou řeky, říční údolí, jezera, rybníky a pískovny, expozice je doplněna výsuvnými herbáři, vitrínou s živočichy a lyofilizovanými houbami, dále výsuvnými šuplíky s exempláři bezobratlých. Součástí expozice je i infokiosek, v němž lze získat podrobnější informace.

Geologická expozice

Geologická část nabídne návštěvníkům kolem 670 exponátů. Představeny budou základy mineralogického systému, typické minerály nebo horniny jižních Čech. Záměrem však není prezentovat pouze regionální geologii, ale ukázat to nejlepší, co ve sbírkách Jihočeské muzeum má - tedy i exponáty z evropských a světových lokalit (např. Japonsko, Austrálie, Afrika, Peru, Kanada, Namibie aj. Zastoupena bude dále paleontologie (trilobiti, stromovité plavuně, druhohorní amoniti nebo stehenní kost a velké stoličky z mamuta). Velkým lákadlem jsou i tektity (včetně vltavínů), kalcity z Číny, ametystová geoda z Brazílie nebo meteority včetně toho největšího, železného ze sbírek muzea, který pochází z ruské lokality Sikhote-Alin a váží 2.061 gramů. Součástí expozice je i moderní přístroj MicroEye. Jedná se v podstatě o jednoduchý mikroskop, jehož obsluhu zvládne každý. Mikroskop je připojený k velké obrazovce, takže zvětšený předmět si může zároveň prohlédnout i početnější skupina lidí. Tímto způsobem si mohou návštěvníci i přiblížit drobné exponáty, které by jinak v expozici zbytečně zanikly.

Národopisná expozice

V národopisné části nové stálé expozice JčM představíme návštěvníkovi bohatou lidovou kulturu jižních Čech od architektury přes kroje a zvykosloví až po lidové umění. Doslova ze všech stran si zájemci prohlédnou sváteční oblečení žen z Doudlebska, Blat, Kozácka a Prácheňska, které je nainstalováno na rotujících figurínách. Díky moderní technice uvidí návštěvníci i detaily výšivek, čepců a tkanin a seznámí se s mnoha zajímavostmi kolem lidového odívání v minulosti. Malým průřezem bude představena také cenná obrazová dokumentace lidové architektury, ať už jde o fotografie (ty nejstarší byly pořízeny ve 20. letech minulého století), nebo kresby Aloise Terše a Karla Hlubučka. Pozornost návštěvníků určitě upoutá model blatského statku, vytvořený Ing. Zdeňkem Korbelou podle skutečného stavení v Zálší č. 5, který  oživuje řada drobných detailů, postav, hospodářského náčiní a domácího zvířectva. V expozici bude také možné nahlédnout do interiéru venkovského domu z Doudlebska s lidovým nábytkem a svatým koutem, zdobeným podmalbami na skle, který byl nejdůležitějším místem ve stavení. Projdeme si lidový rok od jara do zimy, připomeneme si jihočeské masopusty, nejkrásnější velikonoční vajíčka, tradici poutí, dožínek a samozřejmě také adventní a vánoční dobu s vůní perníku a krásou lidových betlémů.   

Národopisná sbírka JčM byla budována mnoho let a obsahuje cenné doklady zručnosti našich předků,  jejich náboženského  i estetického cítění. Lidové umění dodnes těší a dojímá opravdovostí a upřímností, kterou neznámí tvůrci vkládali do svých děl. Bohatá a vzácná je kolekce podmaleb na skle ze Šumavy nebo jihočesko-rakouského pomezí, sbírka lidových plastik, které v minulosti zdobily výklenky ve staveních, kapličky i interiéry, keramika nebo výrobky z kůže či kovu. Návštěvníky určitě zaujmou široké kožené opasky vyšívané pavím brkem nebo zvláštní zlaté čepce, jaké známe i ze sousedního Rakouska a Bavorska.

Pro malé návštěvníky je připraven edukační koutek se sporákem a  pecí, na které si děti mohou hrát i lenošit, a také řada zábavných aplikací v informačních kioscích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeské divadlo, expozice, České Budějovice, muzeum, Jihočeský kraj, exponát, houby, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, biotop, les, diorama, živočichové, Alpy, Karel Hlubuček, raný středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské muzeum otevírá novou stálou archeologickou, přírodovědnou a národopisnou expozici  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.