Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Změna 2020 se chystá do krajských voleb. Předsedou hnutí je Jiří Zimola

Hnutí Změna 2020, které vzniklo na konci minulého roku, bude kandidovat do letošních krajských voleb. V čele Změny je někdejší jihočeský hejtman a bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola, kterému minulý týden zaniklo členství v sociální demokracii.

Hnutí Změna 2020 vzniklo na konci minulého roku registrací na ministerstvu vnitra. Předsedou byl zvolen Jiří Zimola, který ale nebude lídrem Změny. První místo na kandidátce bude patřit místopředsedovi hnutí Stanislavu Mrvkovi, který je starostou Jindřichova Hradce. Kandidovat bude také do Senátu v jindřichohradeckém obvodu.

Na jakém místě bude za hnutí kandidovat Jiří Zimola zatím není jisté. „Slíbili jsme, že budeme prosazovat skutečnou sociálně spravedlivou politiku, kterou ČSSD hloupě opustila. A za placená místa na ministerstvech se stala lokajskou stranou. Změna bude klást vždy důraz na sociální aspekty problému," uvedl Zimola na tiskové konferenci.

V čele hnutí stojí tři bývalí sociální demokraté. „Není to nic nečekaného, protože Změna 2020 vznikla jako jihočeská spontánní reakce na to, co se v posledních letech děje s celostátní ČSSD,“ řekl Zimola.

Na kandidátce by se měli objevit starostové, lékaři, sportovci. Konkrétní jména ale hnutí zatím neuvedlo. Základním bodem programu bude bezpečnost – ekonomická, zdravotní, sociální, ekologická. V programu je osm zásadních oblastí, ve kterých nechybí sport, kultura, sociální služby, rozvoj kraje, zabezpečení seniorů, školství a další. „Při tvorbě programu jsme velmi pozorně naslouchali lidem a nechceme vyčleňovat z programu žádnou generaci, žádnou skupinu lidí, ale nechceme se také žádné skupině podbízet,“ uvedl místopředseda a budoucí lídr Stanislav Mrvka.

Zimola na tiskové konferenci nevyloučil, že by hnutí kandidovalo i v jiných regionech. „V průběhu posledních měsíců se mně ozývali moji bývalí i současní členové sociální demokracie z jiných krajů a dotazovali se, zda by bylo možné mluvit o nějaké spolupráci. Uvidíme, na kolik se to stane,“ řekl.

Hnutí věří, že může ve volbách uspět. „Nejdeme si jen zahrát. Máme dobrou kandidátku a program, myslíme si, že můžeme uspět. Bylo by sebestředné říkat, že jdeme vyhrát. Uvědomujeme si konkurenci, která v jižních Čechách je, ale myslím, že se jdeme čestně utkat o jedno z předních míst,“ řekl bývalý hejtman.

Opustit ČSSD bylo v posledních týdnech snadné

Jiří Zimola, který byl od roku 2008 do roku 2017 jihočeským hejtmanem, byl dlouhá léta předsedou jihočeské sociální demokracie. V lednu na svůj mandát rezignoval. „Předtím bylo rozhodování složitější. Ale poslední kapkou bylo to, že jsem pochopil, že už ani jižní Čechy nejsou tím, co bývaly dříve. Tedy krajem, který se dokázal Praze postavit a vzdorovat," popsal situaci v ČSSD v nedávné minulosti svýma očima.

Podle předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka jeho krok potvrdil spekulace, že Zimola byl ČSSD delší dobu nevěrný. „Formálně byl předsedou jihočeské ČSSD, ale fakticky za jejími zády chystal jiný politický projekt. Je to jeho volba. Jihočeská ČSSD je pod vedením hejtmanky Ivany Stráské úspěšná v krajské koalici, výborně zvládla i koronavirovou pandemii," dodal Hamáček.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky politika, krajské volby, Změna 2020, ČSSD, Jiří Zimola, Ministerstvo vnitra České republiky, Jan Hamáček, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, Stanislav Mrvka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna 2020 se chystá do krajských voleb. Předsedou hnutí je Jiří Zimola  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.