Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet pracovníků krajských hygienických stanic vzroste o 140

Až 140 nových zaměstnanců plánuje ministerstvo zdravotnictví přibrat na nové pozice na krajských hygienických stanicích. Vypsání výběrových řízení se předpokládá zhruba během měsíce. Krok je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha částečně reakcí i na koronavirovou krizi. Momentálně krajské hygienické stanice v republice zaměstnávají zhruba 2500 lidí.

Pokud vše půjde dobře, a podaří se ta místa obsadit, tak v průběhu srpna by tomu tak mohlo být. Je pravdou, že ale v první fázi všechna ta místa nejspíš neobsadíme a budeme je muset hledat delší dobu," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Podle něj to může souviset i s faktem, že na trhu práce není dostatek kvalifikovaných odborníků pro danou profesi. „Najít například lékaře pro krajskou hygienickou stanici nebude nic jednoduchého. Je to i otázka finanční, proto se snažíme získat i další peníze pro krajské hygienické stanice," řekl Vojtěch.

V minulosti zaměstnávaly krajské hygienické stanice v republice i 4000 lidí. Postupně se jejich stav snížil. Vojtěch dodal, že ve svém resortu loni musel zrušit přibližně deset procent pracovních míst. „A jsem rád, že jsem z toho tehdy zcela vynechal hygienické stanice a jejich stav zůstal nezměněný. Ukázalo se, že to rozhodnutí bylo oprávněné," řekl.

O personálním posílení krajských hygienických stanic uvažoval ministr zdravotnictví už dřív. Koronavirus podle něj celý proces jen urychlil. „Bezesoru ta ochota ministerstva financí, mluvit na toto téma, je teď mnohem vyšší než před covidem a já doufám, že se nám to vyplatí i do budoucna,“ uvedl Vojtěch.

Už koncem května ministr uvedl, že na každou z 14 krajských hygienických stanic by mělo nastoupit deset nových pracovníků. Budou se soustředit na trasování lidí, kteří přišli do kontaktu s nemocnými.

Autoři | Foto Redakce

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, vláda, Jihočeský, AUDIO, Krajská hygienická stanice, Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví, koronavirová krize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pracovníků krajských hygienických stanic vzroste o 140  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.