Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do prvních tříd škol v Budějcích nastoupí v září méně žáků

Do prvních tříd v českobudějovických základních školách, které zřizuje město, v září nastoupí 999 žáků. Je to o 115 méně než v loňském roce. Za poklesem stojí demografický vývoj a také fakt, že obec Srubec, která je na periferii Českých Budějovic, otevírá novou základní školu. Novináře o tom informoval náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko.

„Ten pokles skutečně způsobil demografický vývoj, kdy je dětí o trochu méně. Ale hlavním důvodem je to, že se otevírají nové školy a také soukromé školy,“ uvedl.

V minulých letech byl tradičně největší zájem o školu Pohůrecká. Často si ji vybíraly rodiny ze Srubce, který patří mezi obce s nejdynamičtějším růstem počtu obyvatel v republice. V roce 2000 zde žilo necelých devět stovek lidí, nyní jich je více než 2 500. Ale až do současnosti neměl Srubec vlastní školu. Vzhledem k tomu, že teď školu postavil a v září ji otevře, zájem o Pohůreckou v porovnání s minulostí klesnul. „Už jsme v tomto případě nezaznamenali přetlak jako dříve,“ uvedl Vojtko.

Dodal, že naopak roste poptávka po základní škole Matice školské. „Je to dáno její polohou v blízkosti centra. Navíc je škola i dobře dopravně dostupná a důležité je, že má i výtečnou pověst,“ uvedl náměstek.

České Budějovice zřizují 16 základních škol. V minulých letech se do prvních tříd zapsalo vždy kolem 1 100 žáků. Město od roku 2018 využívá elektronickou registraci pro zápis. Podle zástupců magistrátu tento systém například umožnil získat přehled o takzvané duplicitě, kdy rodiče zaregistrují své dítě na dvě základní školy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, České Budějovice, základní škola, Viktor Vojtko, Srubec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prvních tříd škol v Budějcích nastoupí v září méně žáků  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.