Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyzkoušeli si pečení dortu i výrobu dřevěné židle. Osmáci z Třeboně navštívili lišovské učiliště

PR článek

Sladká vůně provoněla ve čtvrtek dopoledne prostory odborného učiliště v Lišově. Ve cvičné kuchyni se totiž připravovaly dorty. Tentokrát však jejich autory nebyli samotní učni, nýbrž žáci Základní školy Třeboň Na Sadech. Jak je to možné? Třeboňští osmáci vyrazili do Lišova v rámci projektu „Učíme se navzájem“. A právě výrobu dortu si mimo jiné vyzkoušeli.

Pro mnohé z nich to byla nová zkušenost a z jejich tváří se dalo vyčíst, že zkušenost, za kterou jsou moc rádi. „Bylo to super,“ shodla se skupinka, která následně vyrazila za dalším zážitkem, a to do nedaleké truhlářské dílny. Zde si pro změnu vyzkoušeli výrobu dřevěné židle. Že je to práce spíše pro kluky? Ale kdeže, i holky se se zájmem zapojily. A ve finále se s finálním produktem nadšeně fotily. Krásná fotka na sociální sítě…

„Cílem projektu je vytvořit pro žáky osmých tříd aktivity zaměřené na zdokonalení čtenářské a matematické gramotnosti. Jak to souvisí třeba s truhlařinou? I v ní se musí počítat, zároveň je třeba na základě popisu vytvořit grafickou podobu,“ říká učitel Jan Ludačka, který má na starosti truhláře a čalouníky.

Střední odborné učiliště v Lišově na projektu spolupracuje se zmíněnou ZŠ Třeboň Na Sadech a ZŠ Lišov. „Pro nás je to samozřejmě v první řadě propagace školy, respektive našich oborů. Prvotním zájmem je podpořit učňovské vzdělávání. Všichni víme, že je šikovných řemeslníků na trhu práce málo, ačkoliv jsou finančně dobře ohodnoceni. Vždyť jenom v loňském roce se v rámci celé České republiky vyučilo 800 truhlářů. To je směšné číslo… kapacita jednoho gymnázia. Daleko kritičtější situace je však u příbuzného oboru čalouník, který se u nás také vyučuje. Za loňský školní rok je v republice evidováno zhruba 30 čerstvých absolventů. Je to již ohrožené řemeslo,“ popisuje Jan Ludačka.

V Lišově každopádně třeboňští školáci viděli, že jak truhlařina, tak čalounictví jsou řemesla, která stále mají svá opodstatnění. Vzhledem k tomu, s jakým zápalem se do tvorby židle někteří pustili, se dá i předpokládat, že by je obor mohl bavit. „Viděli, že v dnešní době není problém si zhotovit jednoduchý truhlářský výrobek svépomocí, jen za použití elementárního elektrického nářadí,“ dodává Jan Ludačka, který mimo jiné pyšně upozorňuje na nově vybavenou truhlářskou dílnu, již škola disponuje.

Projektový den „Učíme se navzájem“ se v Lišově uskutečnil už počtvrté. Celkem je v plánu pět návštěv.

Střední odborné učiliště v Lišově poskytuje střední vzdělání s výučním listem a střední vzdělání s výučním listem pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Obory H jsou v nabídce dva – Truhlář a Čalouník. Obory E, kdy je snížená dotace teoretického vyučování a posílená dotace hodin odborného výcviku, jsou: Zednické práce, Stravovací a ubytovací služby (Kuchařské práce), Potravinářská výroba (Cukrářská výroba a Řeznicko-uzenářská výroba), Prodavačské práce (Prodej smíšeného zboží), Pečovatelské služby, Truhlářská a čalounická výroba a Strojírenské práce (Práce v autoservisu).

Jak škola a modernizovaný areál odborného výcviku vypadají, si můžete sami prohlédnout v rámci Dnů otevřených dveří. Ty se uskuteční celkem čtyři – 20. a 21. listopadu a následně 22. a 23. ledna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky odborné učiliště, Lišov, Učíme se navzájem, ZŠ Třeboň Na Sadech, ZŠ Lišov, dort, výroba, Třeboň, židle, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyzkoušeli si pečení dortu i výrobu dřevěné židle. Osmáci z Třeboně navštívili lišovské učiliště  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.