Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prodělali jste covid-19? Darujte v nemocnici rekonvalescentní plazmu

Nemocnice po celé republice hledají dárce plazmy, kteří prodělali infekci covid-19. Při onemocnění totiž někteří lidé vytvářejí specifické obranné protilátky, které pomáhají při léčbě akutně nemocných. Darování má ale několik podmínek.

Lidé, kteří covid prodělali, mohou mít v těle vytvořené protilátky, které pomáhají při léčbě akutně nemocných pacientů. „Nejvyšší koncentrace protilátek bývá u těch, kteří v souvislosti s onemocněním měli vysoké horečky nebo byli s tímto onemocněním hospitalizováni. Transfuze rekonvalescentní plazmy s protilátkami akutně nemocným COVID-19 je jednou z účinných léčebných metod,“ stojí na webu ministerstva zdravotnictví. 

Dárci ale musí splňovat několik podmínek. Lidé by měli být úplně zdraví s nejméně čtrnáctidenním odstupem od skončení onemocnění nebo ukončení izolace. Měli by být ve věku 18 až 60 let a vážit nejméně 50 kilo. Vhodnými dárci jsou muži, kteří nikdy nedostali transfuzi krve, a ženy, které nebyly těhotné a nedostaly transfuzi krve.

Pokud se potýkáte s nějakým dlouhodobým onemocněním, které vyžaduje dlouhodobou léčbu, byli jste v posledních šesti měsících na operaci nebo máte pozitivní test na HIV nebo virové hepatitidy, nejste vhodnými dárci. 

Postup při darování rekonvalescentní plazmy

Pokud splňujete výše vypsané podmínky a rozhodnete se plazmu darovat, na Transfuzním oddělení budějcké nemocnice vám bude proveden odběr, kterým lékaři zjistí, zda máte v těle vytvořené požadované protilátky. „Jakmile budou známy výsledky vyšetření, budete stanicí dárců konkrétně vyzváni k vlastnímu odběru plazmy, který je možný provést jako prostý odběr plné krve z žíly nebo jako přístrojový odběr pouze plazmy ze žíly," vysvětluje budějcká nemocnice na svých stránkách.

Zájemci o darování rekonvalescentní plazmy mohou kontaktovat transfuzní oddělení nemocnice na telefonu 387 873 333 – 35, na bezplatné lince 800 603 333 nebo na emailu odbery@nemcb.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hcmotor.cz

Štítky nemocnice, transfuzní oddělení, dárcovství, plazma, koronavirus, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodělali jste covid-19? Darujte v nemocnici rekonvalescentní plazmu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.