Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zvony kostelů v Českých Budějovicích nahradily zvuky velkých hrkaček

Od čtvrtečního večera nahradilo zvuky zvonů v Českých Budějovicích tradiční hrkání. To provádí průvod zhruba třiceti lidí, kteří prochází centrem města v pravidelných intervalech. Poslední proběhne v sobotu. Hrkání je velikonoční tradicí, která má připomenout, že zvony podle úsloví odletěly do Říma.

„Jako musíme jíst, pít a dýchat, tak musíme mít svobodu a musíme milovat. S tím je spojeno i to, že jsem věřící a chci vyznat víru. A touto formou to spojujeme s tradicemi,“ uvedl Víťa Marčík, který akci ve městě tradičně pořádá. Podle pověsti zvony odlétají do Říma vždy na Zelený čtvrtek. Po odeznění modlitby Sláva na výsostech Bohu zvony umlkají a v Římě jim má požehnat papež. Zvony se pak vrací vždy na Bílou sobotu. Třídenní mlčení zvonů má vyjádřit smutek a střídmost křesťanů.

V minulosti Českými Budějovicemi od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty chodilo sedm desítek takzvaných hrkačů v černých oblecích s bílou maskou na obličeji. Loni Marčík kvůli omezení souvisejícími s koronavirem městem prošel pouze s jedním dalším účastníkem. Letos však situace povolila výjimku na tuto akci, i když v omezenějším režimu než v minulosti. „Dodržujeme hygienická opatření a trochu jsme změnili trasu. Ale jsem moc rád, že to letos můžeme dělat,“ řekl.

Tesání kříže se přesunulo z náměstí

Marčík stojí i za dalším tradičním velikonočním projektem, kterým je dnešní tesání kříže. Také tuto aktivitu museli organizátoři kvůli koronaviru změnit. „Přesunuli jsme ji z náměstí Přemysla Otakara II. před katedrálu svatého Mikuláše. Dříve to bývalo tesání 12 křížů. Ale teď jsme to museli změnit a přesunout, protože to přitahovalo hodně lidí, kteří tesání sledovali,“ řekl Marčík.

Hrkání a tesání kříže v Českých Budějovicích jsou jedny z mála velikonočních akcí, které se v Jihočeském kraji konají i při koronavirové pandemii. Mnohé další události organizátoři zrušili, část bude on-line. Streamy bohoslužeb připravila českobudějovická diecéze, která někde zároveň zvýší počet mší. Omezení se dotknou obřadů, jako je vigilie při Bílé sobotě.

Tradiční hrkání v Českých Budějovicích

Pátek, 2. dubna 2021, 20:14

Tradiční hrkání v Českých Budějovicích
Tradiční hrkání v Českých Budějovicích

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky hrkání, České Budějovice, Velikonoce, tradice, Řím, Víťa Marčík, Bílá sobota, Zelený čtvrtek, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvony kostelů v Českých Budějovicích nahradily zvuky velkých hrkaček  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.