Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Malý pivovar

V dnešním díle Drbny historičky se Jan Schinko podíval na historii Malého pivovaru. Nebo alespoň její část. Jak to vůbec bylo v 18. století ve městě s vařením piva? A proč se do sporů mezi radnicí a právovarečnými měšťany musela zapojit i Marie Terezii?

Na snímku křižovatky ulici Karla IV. (tehdy Vídeňské) a Kněžské ve 30. let 20. století stojí vlevo klasicistní dům Malý pivovar s vinárnou U Amonů. Za socialismu tu byla známá vinárna U Haška. Tato původně městská vinárna se ovšem oficiálně jmenovala U Švejka (potomci Jaroslava Haška nesouhlasili s použitím jména).  

Na začátku 18. století v důsledku stoupajících cen obilí a chmele došlo k poklesu vaření piva ve městě. V letech 1703 a 1704 zde vařilo pivo jen 13 sládků, kteří měli vlastní pivovar. Zaniklo tradiční čepování piva po domech podle stanoveného pořadí a domácí šenkovny se udržely jen tam, kde byl v domě pivovar.

Po vleklých sporech právovárečných měšťanů s radnicí (týkalo se to i dodávání piva do okolních vesnic) vyhověla radnice v roce 1722 jejich požadavku vařit pivo společně v domě k tomu určeném. Vybrán byl dům, který patřil sládkovi Matěji Konvičkovi, k čemuž přispělo to, že dům byl vybaven pivovarnickým zařízením. Na podzim roku 1722 se již v bývalém pivovaru Matěje Konvičky, nově měšťanském pivovaru, začalo vařit pivo. Ve městě se rozlišoval tento Malý pivovar (též černý nebo i hnědý) od Velkého pivovaru (uváděn také jako Bílý, někdy pšeničný) naproti divadlu. 

Konvičkův pivovar koupili právováreční měšťané ze svých peněz, ale radnice se zdráhala přepsat v městských knihách tento dům na právovárečníky. Spory se táhly do konce 18. století, přičemž zasahovala i Marie Terezie, která poslala na radnici komisi, aby to vyšetřila, několik radních bylo potrestáno, mezitím Marie Terezie zemřela, rovněž Josef II. zemřel a až v roce 1794 podle historické dohody radnice s měšťany byly Malý i Velký pivovar předány právovárečným měšťanům.

Tuto dohodu, doplněnou o některé právní detaily, potvrdil císař a schválilo zemské gubernium dne 1. srpna 1795. Datum se považuje za založení Měšťanského pivovaru. Na pivovaru Samson na Lidické byl léta nápis „Samson, založeno 1795“, což byl rok správný, ale vařilo se v Malém pivovaru. Zde, na tenkrát Linecké, se začal stavět Měšťanský pivovar až v roce 1848, kdy v té lokalitě postavil první objekt sklepy a lednici městský stavitel Josef Bednařík. Právovárečníci zakoupili na Lineckém předměstí vhodné pozemky od paní Knappové v roce 1847.

V Malém pivovaru se nadále vyráběl slad na nových humnech, které stavebně upravil stavitel Josef Sandner, asi do roku 1873. Toho roku koupil „malý měšťanský pivovar“ ve Vídeňské ulici od výboru právovárečných měšťanů obchodník David Schneider za 30 000 zl. Při prodeji měli právovárečníci jednu podmínku, aby v domě již nebylo vařeno pivo, ani vyráběn slad.

Přibližně v tom čase se také přestalo vařit pivo ve Velkém pivovaru v Divadelní ulici, posledně v roce 1852. Asi do roku 1881 se tam ještě používaly ležácké sklepy. V roce 1872 si ve Velkém pivovaru pronajala místností tabáková režie pro výrobu doutníků. Velký či Bílý pivovar se na rozdíl od Malého pivovaru nezachoval. Začal se bourat dne 13. února 1912. Trochu to přerušila válka. Nově na tom místě byl postaven v roce 1928 blok domů s kavárnou Savoy.

Malý pivovar má od roku 1873 zcela jinou historii. Většinou spojenou s vinárnami. Dnes je dole alespoň pivnice Budvaru a hotel Malý pivovar.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Marie Urbanová

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Malý pivovar, pivovar, pivo, dům, Marie Terezie Habsburská, Jaroslav Hašek, Karel IV. Lucemburský, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, David Schneider, Budějovický Budvar, BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Malý pivovar  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.