Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zástrčka na Lannovce je alegorií dnešní doby. Sochu vytvořil Milan Cais

Ve středu odpoledne byla na budějcké Lannovce instalována poslední velkoformátová socha v rámci tradiční výstavy Umění ve městě. Vytvořil ji hudebník a výtvarný umělec Milan Cais. Socha nese jméno Disconnected a má upozorňovat na digitalizaci, závislost na energii, ale i na aktuální téma blackoutu.

„Je to taková alegorie doby. Vzal jsem si tak banální věc, jako je zástrčka, která je vytržená a násilím přervaná, takže v ní neproudí elektrika. Přijde mi to hrozně symbolické a příznačné pro tuhle dobu, v které se nacházíme," komentoval během instalace sochy její autor Milan Cais. „Máme za sebou rok nějaké separace a komunikace nutné pouze prostřednictvím počítačů, internetu a zapojení do sítě. Jako lidstvo jsme na tom trochu závislí a mně tento fenomén hrozně zajímá, chci na něj poukázet. A zároveň je tu také téma nějakého letantně hrozícího blackoutu, což je podle mě také silné téma současnoti," vysvětlovat příběh vzniku sochy, kterou pojmenoval Disconnected.

Důležitá je podle něj velikost sochy, která je schválně naddimenzovaná. „Všichni máme takovou zástrčku nakoukanou, už jsme ji v ruce drželi několikrát a pohyb zastrčení do sítě je pro nás úplně automatický. V kombinaci s tou velikostí si vedle toho přijdeme úplně malí,“ vysvětluje. 

Práce mu zabraly zhruba tři až čtyři měsíce. Výrobu sochy financoval sám, díky prodeji svých akvarelů. „Socha je z černé oceli. Je to materiál, který je korozní. A s tím pracuji, chci to nechat v poetice a půvabu toho materiálu, který bude podle mě po 14 dnech krásně zrezlý. Navíc se to dostane do krásného kontrastu s těmi nerezovými prvky, které tam částečně jsou," přiblížil výtvarný umělec a také bubeník a textař kapely Tata Bojs.

Výstava Umění ve městě

Caisova práce byla poslední velkoformátovou sochou, která byla ve městě v rámci letošní výstavy umístěna, nebyla ale posledním výtvarným objektem, který byl v Budějcích vystaven. „Postupně se v Českých Budějovicích a na Hluboké objevují malé tabulky českobudějovické výtvarnice Dominiky Kunzové. Věty vytesané do fejkového mramoru jsou reálné copy-pasty, úlomky textů, ulovené ve vodách instagramové reality, čímž autorka vytváří pomyslný památník nedávné skutečnosti. Prozatím návštěvníci najdou 4 ze 6 pamětních tabulek, a to na Zátkově nábřeží na hradební zdi, na budově Jihočeského muzea, na sídlišti Máj a na Golfovém hřišti v Hluboké nad Vltavou,“ popsala Alena Doležalová z produkce festivalu.

Umění ve městě 2021

Středa, 21. července 2021, 23:29

Umění ve městě 2021
Umění ve městě 2021

Dále budou doplněny betonové reliéfy Pavla Duška, které ozdobí Zátkovo nábřeží a zeď Wortnerova domu v Hradební ulici. Posledním příspěvkem v rámci festivalu, a zároveň první trvalou instalací v krajském městě, budou malba a graffiti na sportovní hale od Michala Škapy a Štěpána Molína. „Dokončení předpokládáme v prvním týdnu v srpnu," dodala Doležalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce, Jan Luxík

Štítky Umění ve městě, České Budějovice, umění, Milan Cais, socha, výstava, Michal Škapa, Hluboká nad Vltavou, Tata Bojs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástrčka na Lannovce je alegorií dnešní doby. Sochu vytvořil Milan Cais  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.