Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Červenec ve znamení lásky: Budějčáci uspořádali rekordních 68 svateb

Podle sdělení matrikářek se v červenci 2021 uskutečnilo v Českých Budějovicích rekordních 68 svateb a jedno registrované partnerství. Snoubenci často volili svatby mimo radnici. Nejoblíbenějším místem pro venkovní obřad byla louka v Šindlových Dvorech.

„V obřadní síni radnice byla hned den po sobě diamantová i zlatá svatba, což se určitě neděje často,“ řekl primátor Jiří Svoboda a zároveň dodal, že si snoubenci říkali své ano i mimo radnici.

„Aktuálně je snad vůbec nejoblíbenějším místem louka v Šindlových Dvorech nedaleko hráze rybníka, ale tam musí být na straně svatebčanů počasí, stejně jako třeba ve Stromovce. Poměrně vyhledávaným místem obřadů bývají také nedaleké restaurace a penziony,“ dodal primátor.

Počet sňatků v České republice nepřetržitě rostl od roku 2014. Tento trend zastavila opatření spojená s příchodem pandemie na jaře minulého roku. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prvních třech čtvrtletích roku 2020 Češi uzavřeli 38 tisíc sňatků, tedy o pětinu méně než v roce 2019.

Mezi roky 2001 a 2019 se významně proměnila i věková struktura českých snoubenců. „Výrazně poklesl počet i podíl ženichů a nevěst ve věku do 25 let. V případě ženichů z 23 na 5 procent, u nevěst ze 43 na 12 procent. Naopak vzrostl počet i podíl snoubenců ve věku 40 let a starších. Konkrétně u ženichů z 15 na 29 procent, u nevěst z 10 na 21 procent,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.  U 70 procent párů byl starší muž, v jedné pětině žena a ve zbylé desetině byli novomanželé stejného věku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svatby, červenec, statistika, České Budějovice, svatba, radnice, Český statistický úřad, Jiří Svoboda, nevěsta, Česko, Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červenec ve znamení lásky: Budějčáci uspořádali rekordních 68 svateb  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.