Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zakázka za miliardy. Firma Westinghouse zmodernizuje systémy v Temelíně

Společnost ČEZ ji hodnotí jako jednu z nejnáročnějších zakázek v historii České republiky. Americká společnost Westinghouse se na jihu Čech pustí do modernizace systémů Jaderné elektrárny Temelín. Investice, který vyjde na miliardy korun, provoz nenaruší.

„Částečnou obnovu a modernizaci vybraných systémů kontroly a řízení bude zajišťovat Westinghouse jako jejich původní dodavatel. Ten má, mimo samotný ČEZ, největší znalost svého systému, což posiluje bezpečný průběh modernizace,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

I přestože jde o vylepšení a modernizaci systémů, jednání se stávajícím dodavatelem trvala přes rok. „Prvořadé je pro nás samozřejmě zajištění bezpečnosti, zároveň ale jednoznačně trváme na tom, aby se práce nijak nedotkly samotného provozu Temelína. To vše bylo nutné pečlivě připravit a zasmluvnit,“ popsal předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

„Ve skutečnosti jde o komplex hned několika nezávisle zálohovaných systémů, které v Temelíně spolehlivě fungují už od roku 2000. Tato modernizace není o řešení náhlé potřeby, ale jde o pečlivě připravené kroky postupné obnovy zařízení s ohledem na plánovaný šedesátiletý a případně ještě delší provoz. I proto je celý projekt rozložen až do roku 2029,“ vysvětlil člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Smlouvu o modernizaci systému kontroly a řízení podepsali zástupci ČEZ a Westinghouse tento týden.

„Tato dohoda předpokládá, že v průběhu kompletní obnovy dotčených částí systému řízení je nezbytná plná spolupráce všech zúčastněných,“ zmínil Tarik Choho, prezident společnosti Westinghouse pro Evropu, Střední Východ a Afriku.

„Jsme hrdí na to, že spolupracujeme s ČEZ na tomto významném upgradu informačních a řídících systémů, který nijak nenaruší provoz tohoto klíčového českého bezemisního zdroje energie,“ dodal.

Samotná práce odstartuje už letos, některé aktivity ale bude možné provést až při odstávkách. Ta nejbližší čeká Temelín v dubnu příštího roku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky jaderná elektrárna, Temelín, investice, westinghouse, Westinghouse Electric Company, ČEZ, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, Daniel Beneš, Ladislav Kříž, Evropa, Afrika, Střední východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakázka za miliardy. Firma Westinghouse zmodernizuje systémy v Temelíně  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.